Tízmillió szolgálati órát teljesítettek 2018-ban a polgárőrök

Túrós András, az OPSZ elnökeMa már a kormány és az ORFK is stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre, amelynek tagszervezetei többek között a határvédelmi feladatokban vesznek részt. Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) az ország kiegyensúlyozott közbiztonságát, a csökkenő bűnözést és a lakosság szubjektív biztonságérzetének javulását tartja az elmúlt év legnagyobb sikerének.

Az OPSZ a magyar kormány stratégiai partnere, és szorosan együttműködik a Belügyminisztériummal, a rendőrséggel és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságával.

A rendőrséggel való együttműködés mind a polgárőr-egyesületeknél, mind az OPSZ-nél napi szintű közös munkát jelent. Az elmúlt évben lezárult a rendőrség és az OPSZ közös, 300×100 Biztonság elnevezésű kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramja. A kezdeményezés célja az volt, hogy Magyarország háromszáz településén megerősítsék a közbiztonságot, valamint javítsák a lakosság biztonságérzetét. Az OPSZ a bűnmegelőzési mintaprogramot egyébként a polgárőrség eddigi egyik legsikeresebb programjaként tartja számon – mondta el érdeklődésünkre Túrós András, az OPSZ elnöke. A kormány a 300×100 Biztonság programra 2018 elején százmillió forint értékű támogatást biztosított.

A támogatások tekintetében ugyancsak sikeres évet tudhat maga mögött az OPSZ, ugyanis a polgárőrség az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) több mint háromszáz darab szolgálatból kivont gépjárművet, több száz kerékpárt és negyven darab segédmotor-kerékpárt kapott. Ezek a támogatások jelentősen javították a polgárőrök szolgálatellátását.

Tavaly a szövetség egy másik hangsúlyos kezdeményezése volt a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program, amellyel az OPSZ a nagyvárosokban működő polgárőr-egyesületek munkájára kívánta felhívni az állampolgárok figyelmét. Ez a program lehetőséget adott arra, hogy az egyesületek hatékonyabb együttműködést alakítsanak ki az önkormányzati rendészettel.

A korábbi évekhez hasonlóan az OPSZ az elmúlt évben is kiemelten kezelte a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatát, tavaly 83 egyesület 1700 tagja vett részt közvetlenül a mélységi határőrizetben és a határmenti települések biztonságának fenntartásában – mondta Túrós. Ezenfelül a polgárőr-egyesületek a határ mentén szolgálatot teljesítő rendőri, katonai szervezeteknek is segítséget nyújtottak a határvédelmi feladatok ellátásában.

Az OPSZ sikeresen és hatékonyan együttműködik stratégiai partnereivel. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel való kooperációt az elmúlt évben felülvizsgálták, és a közös munkát új tartalommal töltötték meg. Az OPSZ elnökének tájékoztatása szerint elsősorban a kerékpáros közlekedés és kerékpárutakkal kapcsolatos jelzésadások adják az együttműködés alapját.

A korábbi években már sikeresnek bizonyult Polgárőr Akadémia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében 2018-ban is folytatódott, ami továbbra is biztosítja a polgárőrvezetők képzését és magas szintű oktatását.

Túrós elmondta: a szövetség költségvetésének lényegi elemei az elmúlt évben sem változtak. A kormány a központi költségvetésből tavaly is több mint egymilliárd forint támogatást biztosított az OPSZ-nek, de emellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is ötven-ötven millió forintos céltámogatást ítélt meg a szövetség számára. Az OPSZ támogatói többek között az Agrárminisztérium, a Magyar Posta, a Magyar Labdarúgó Szövetség, az Aegon Biztosító és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Az OPSZ számára az elmúlt év legfontosabb eredménye az ország kiegyensúlyozott közbiztonsága, a csökkenő bűnözés és a lakosság szubjektív biztonság­érzetének javulása volt. Az idei tervek között szerepel a szövetség elektronikus nyilvántartó rendszerének megújítása. Ez a fejlesztés mérföldkő lehet a szövetség életében, hiszen az eddiginél jóval egyszerűbb és hatékonyabb rendszerhasználatot tenne lehetővé. Az MLSZ és az OPSZ együttműködési megállapodása alapján ebben az évben a polgárőrök biztosítják az alsóbb osztályú megyei labdarúgó-mérkőzések biztonságát.

Cikkünk a Biztonságpiac 2019 évkönyvben jelent meg, tavaly februárban.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment