Több ízben támadták az orosz agresszorok a Donyeck megyei Marjinkát

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettesAz ukrán erők a nap folyamán nyolc orosz támadást vertek vissza a Donyeck megyei Marjinka településnél, közben Bahmut irányában is megpróbáltak az orosz csapatok előrenyomulni, de nem jártak sikerrel.

Az ukrán vezérkar helyzetjelentése szerint az orosz erők pénteken egy rakéta-, és 19 légicsapást indítottak, valamint mintegy harmincszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira, és településekre. „Sajnos, a megsemmisült infrastruktúra mellett civilek között is áldozatokat szedtek a támadások” – fűzte hozzá a vezérkar, számadatokat azonban nem közölt. A kijevi katonai vezetés hozzátette, hogy az ukrán légierő eközben 18 csapást mért orosz katonai összpontosulásokra, és kettőt ellenséges légvédelmi rakétarendszerekre, továbbá megsemmisített egy orosz felderítő drónt. A rakéta- és tüzérségi egységek két orosz parancsnoki állást, tíz katonai összpontosulást, egy lőszerraktárt, egy légvédelmi rakétarendszert, és három tüzérségi eszközt találtak el.

Hanna Maljar ukrán belügyminiszter-helyettes a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Bahmutnál az ukrán hadsereg „széles fronton” nyomul előre, és sikerrel jár. „Folytatjuk azt a védekezést, amelyet 2022. február 24-én elkezdtünk. A védekezési művelet részét képezik az ellentámadások is, ezért bizonyos területeken áttérünk a támadó akciókra. Bahmut és környéke továbbra is a harci cselekmények epicentrumában van. Ott elég széles fronton haladunk, és sikereket érünk el, fontos magaslatokat foglalunk el. Az ellenség védekezik” – fejtette ki a miniszterhelyettes. Maljar szerint éppen a Bahmut peremvidékén elszenvedett vereség miatt terjesztik az oroszok a médiában, hogy elkezdődött az ukrán ellentámadás. Hozzáfűzte, hogy Ukrajna déli vidékén is folytatódnak a helyi csaták.

James Cleverly brit külügyminiszterKijevbe látogatott a brit külügyminiszter

Előre nem bejelentett látogatást tett hétfőn Kijevben James Cleverly brit külügyminiszter, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadott. Az államfő arról tájékoztatott, hogy Cleverlyvel „fontos aktuális kérdésekről tárgyalt: Ukrajna várakozásairól a vilniusi NATO-csúcstól, az ukrán béketerv népszerűsítéséről, egy globális csúcstalálkozó előkészítéséről, továbbá az Ukrajna újjáépítéséről Londonban tartandó nemzetközi konferenciáról”. „Nagyon hálásak vagyunk azért a támogatásért, amelyet az Egyesült Királyság nyújtott és nyújt Ukrajnának. Az elmúlt hetek során tárgyaltunk a brit miniszterelnökkel, közvetlen párbeszédet folytattunk, és nagyon fontos megállapodások születtek” – emelte ki Zelenszkij. Az elnök a tavaly hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit. Ez az ukrán béketervnek nevezett javaslat magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment