Újra üzemel a viharjelző berendezés a Fertő tó magyar oldalán

Kicserélték a viharjelző berendezést a fertőrákosi kikötőben, így csütörtöktől újra működik a viharjelzés a tó magyar oldalán is – jelentette be a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

Gáncs Gábor elmondta: a berendezést a Fertő tó ausztriai kikötőiben a Burgenland területén segítségnyújtással foglalkozó szervezetek irányító szerve működteti, a fertőrákosit pedig a magyar és az osztrák szervek közösen. A burgenlandi tájékoztatás szerint felújításra szorult a Fertő tavi viharjelző rendszer, ezért szerelték le még néhány hete a régi vezérlőegységet.

Az új berendezés szerdán került vissza a helyére, a fertőrákosi vízitelepen, a korábbi BM-csónakházba. A határvíz osztrák oldalán, Mörbischnél (Fertőmeggyes) működött ugyan a viharjelző, de ez nem mindenhonnan látható, illetve ezt is felújították – mondta Gáncs.

Elmondta azt is: két-három éve nem volt szükség annyi mentésre a Fertő tavon, mint az idén. Már most húsz felett van a bevetéseik száma, ami kiugró.

A Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőr Egyesületet öt éve alapították, jelenleg 47 tagja van. Az ország egyik legnagyobb létszámú és egyik legjobban felszerelt vízimentő egyesülete nemcsak a Fertő tónál, hanem a Dunán is ment és biztosít rendezvényeket, illetve vesz részt a baleset-megelőzésben – mondta Gáncs Gábor. Közölte: nyolc hajójuk van, ebből kettő speciális felszereltségű, kutatásra, többek között vízi bűncselekmények felderítésére is alkalmas. A tagok folyamatosan képzéseken vesznek részt, egy-egy vízi polgárőr csak két-három év után jut el az önálló tevékenységig.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment