Zendülő rabokat ítéltek börtönbüntetésre

zárkaellenőrzés, zendülésZárkaellenőrzéskor ellenszegülő rabokat ítélt börtönbüntetésre a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság a közleményében azt írta, hogy múlt pénteken hirdettek ítéletet öt férfi ügyében, akiket fogolyzendülés, illetve „fogolyzendülésben erőszak alkalmazásával részvétel” bűntettével vádolt az ügyészség.

Az ítélet szerint a többszörös visszaeső férfiak 2017. július 27-én egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben töltötték szabadságvesztésüket. A biztonsági ellenőrzés során az őrök tiltott tárgyakat és kábítószert találtak a zárkájukban, ezért hármukat másik cellába akarták költöztetni. Az öt fogvatartott azonban nem tett eleget a holmija összekészítésére vonatkozó utasításnak, helyette az őröket fenyegette, amit felszólítás dacára sem hagyott abba.

A rabokat egyesével kiszólították a zárkából és megbilincselték őket. Két vádlott az utolsó felszólításkor, a beavatkozás megkezdése előtt önként abbahagyta a cselekményét, társaik azonban még a bilincseléskor is ellenállást tanúsítottak.

A bíróság az ellenállással végül felhagyó két vádlottra – a törvény által biztosított korlátlan enyhítés lehetőségét alkalmazva – egy évnél rövidebb végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki. A három másik vádlott mindegyike három és fél év körüli szabadságvesztést kapott, egyiküket három évre ki is utasították Magyarországról.

Az ítélet ellen az ügyészség a minősítés megváltoztatásáért és hosszabb tartamú szabadságvesztések kiszabásáért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért, enyhítésért fellebbeztek, ezért az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik – olvasható a közleményben.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment