A terek újjászületése – az indusztriális stílus

DODO designban otthonHa azt hallod, hogy indusztriális, elsőnek valószínűleg neked is a gyárak és a termelés ugrik be. Pedig a lakberendezés egyik legifjabb ágát is ezzel a szóval illetik.

A XX. század vége felé, mikor egyre több gyárépület zárt be és indusztriális területek néptelenedtek el, sokfelé igazán kreatívan nem lebontásra ítélték ezeket az egyébként izgalmas épületeket, hanem más funkciót találtak ki nekik. Ily módon született meg ez a minden ízében nagyon karakteres és rendkívül izgalmas stílus.

A porból a fellegekbe fel!

A hatvanas évek végén New Yorkban a művészeti stúdiók az elegánsabb belső kerületek bérleti díjait nem bírták már kifizetni, és a lepukkant gyárépületekbe költöztek. Mára már ezeknek az ingatlanoknak az ára is az egekben van. Az indusztriális stílusban berendezett terek nagyon népszerűvé váltak. De mi is a titkuk? Ha megnézed a DODO indusztriális kollekcióját, azonnal láthatod, mennyire jól kifejezik a stílus letisztult, monumentális formái azt a szabadságvágyat, ami a mai modern korban olyan hangsúlyozottan velünk van.

Hatalmasak a terek, a belmagasság, nem mindig vannak éles válaszfalak. Talán csak a fürdőszoba jelenti az egyetlen intim, különálló helyiséget. Összemosódhatnak a határok. Ugyanezt érezheted az indusztriális stílusú bútorokon is: egyszerűek, letisztultak, vonalvezetésük igen egyszerű, és gyakorta árad belőlük a nyers maszkulin energia.

Csodás fények és hatalmas terek

Azok a leginkább keresett loft lakások, amelyekben az eredeti gyárépület tulajdonságai és osztatlan terei leginkább megmaradnak. A vakolatlan téglafalak, a robusztus fém gerendázat, a hatalmas fémkeretes ablakok mind-mind remek lehetőséget kínálnak arra, hogy kiélhesd kreativitásod. Ne alkalmazz mutatós falburkolatot semmiképp! A falakon is használhatsz betont, de ezt helyettesítheted betonhatású festékkel is. Nem zavaró, hogy a mennyezeten futnak általában a fűtéscsövek, a vezetékek, és a gépészeti elemeket sem rejtették el. Nagyon jól mutatnak itt a hosszan lecsüngő hatalmas mennyezeti lámpák.

Az ajtók és az ablakok is hatalmasak. Árad be a fény. Egy-egy jól eltalált fémkeretes üvegajtó vagy tolóajtó bontja csak meg a teret.

Tömörfa, bőr és fém igazán jó barátok

A DODO oldalain nagyon sok és kitűnő ötletet találhatsz az indusztriális terek berendezéséhez. A tömörfa bútorok és kiegészítők mindenképpen az első helyen említendők. Itt aztán nagyon jól érvényesül a belőlük áradó természetes energia. A fém fali és asztali egyedi díszítőelemek vagy a csodálatos robusztus bőr darabok is mind-mind nagyon egyedivé varázsolhatják a rendelkezésedre álló helyet. Egy indusztriális térben nem kell félned attól, hogy a kontrasztokkal valami nagy hibát vétesz. Bátran vegyítheted a modern és a klasszikus elemeket. Nagyon jól illenek ide a fémek, de inkább a króm és a visszafogottabb árnyalatok. Ez a stílus maga a tiszta szabadság luxussal fűszerezve.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment