Mit érdemes tudni a hasi ultrahang vizsgálatról?

belvarosiorvosicentrum.huHogyan kell készülni a hasi ultrahangra? Mi történik a vizsgálat során? Mit érdemes tudni erről a képalkotó eljárásról, milyen szervek vizsgálhatóak általa? Fájdalmas a vizsgálat? Mikor vehető át a lelet a vizsgálatot követően, ki értékeli azt részletesen? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A hasi ultrahang egy korszerű és fájdalommentes diagnosztikai eljárás, mely során a kismedencei és a hasüregi szerveket vizsgálják. Ide tartozik többek között a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag, a vese, a lép, a húgyhólyag, a prosztata, a méh és a petefészek.

Mikor kell feltétlenül koplalni az ultrahang előtt?

Ha az eperendszer vagy a hasnyálmirigy vizsgálatára kerül sor, akkor többnyire azt kérik, hogy az eljárás kezdete előtt 4, 8 vagy 12 órával ne igyon és ne egyen semmit a páciens. A pontos idő egyénenként eltér, szóval mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal ezzel kapcsolatban.

Ha a húgyhólyag ultrahang vizsgálatára kerül sor, akkor körülbelül 4-6 pohár vizet meg kell inni egy órával előtte. Előfordulhat, hogy a kezelőorvos ebben az esetben is kér koplalást a vizsgálat előtt. Amennyiben az aorta ultrahangozására kerül sor, előtte 8-12 órával nem szabad enni. A Belvárosi Orvosi Centrumban megbízható és tapasztalt szakorvosok végzik az ultrahang vizsgálatokat.

Korszerű diagnosztikai eljárás, mely nem jár fájdalommal

Az ultrahang vizsgálat során az orvos kérheti, hogy vegyen nagy levegőt a páciens, és tartsa azt bent. Erre azért van szükség, mert a benntartott levegő segít a szervek stabilizálásában, így azok jobban láthatóak. Ez a korszerű diagnosztikai eljárás nem jár fájdalommal. Csupán az amúgy is fájdalmas hasüregi elváltozás ultrahang vizsgálatakor érezhető kisebb kellemetlenség.

A vizsgálat előtt az orvos ultrahangzselét tesz a hasra, amit az eljárás végén le lehet törölni. Előfordul, hogy a lelet némi várakozást követően átvehető, de az is lehet, hogy egy későbbi alkalommal kell visszamenni konzultációra, amikor a vizsgálatot végző szakorvos elmondja az eredményeket, és pontos tájékoztatást ad az esetlegesen szükséges további teendőkkel kapcsolatban.

A vizsgálatot követően vissza lehet térni a mindennapos tevékenységekhez

Bizonyos esetekben előfordul, hogy az eredményeket nem az ultrahang vizsgálatot végző szakorvos mondja el, hanem el kell vinni a leletet a pácienst beutaló orvosnak, és ő fogja azt részletesen értékelni. Az ultrahang vizsgálatot követően nyugodtan vissza lehet térni a mindennapos tevékenységekhez, hiszen egyáltalán nem jár fájdalommal vagy kellemetlenséggel az eljárás. 

Azonban, ha koplalni kellett az eljárás előtt, akkor mindenképpen érdemes készülni vízzel és szendviccsel, amit el lehet fogyasztani közvetlenül a vizsgálatot követően. Erre azért van feltétlenül szükség, hogy a koplalás miatt nehogy elszédüljön az ultrahang után a páciens hazafelé menet.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment