Amikor az iskola megy a menekültekhez 

vodafone instant classroom

A Vodafone Csoport az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve az ENSZ Nemzetközi Menekült Napja alkalmából hétfőn munkába állította az első két Instant Tantermet a kenyai Kakuma menekülttáborban. A ládában szállítható iskolai termekkel idén 15 ezer olyan gyermeknek adatik meg a tanulás lehetősége, akinek el kellett hagynia otthonát.

A Vodafone Instant Tantermet kifejezetten olyan területekre tervezték, ahol nincs megbízhatóan működő áram és internetellátás. A tanterem egy mindössze ötvenkét kilogramm tömegű ládában szállítható, és minden olyan eszközt tartalmaz, amelyre az oktatás során szükség lehet.  Egy laptop és huszonöt előre telepített tananyaggal ellátott táblagép mellett projektort, hangfalat és modemet is találhatunk benne, utóbbi biztosítja a 3G csatlakozást. A táblagépek helyben kapcsolódnak a laptophoz, így a tanítás során nincs szükség internetkapcsolatra. A berendezések beszerelését a Vodafone holland, román, albán és görög önkéntesei végzik, és az ENSZ szakembereivel együttműködve ők fogják kiképezni a helyi tanítókat a rendszer használatára.

Az ENSZ statisztikái szerint tavaly megközelítőleg tizenegy millió embernek kellett fegyveres konfliktusok miatt menekülnie, és több mint ötven százalékuk nem töltötte be a 18. életévét. A Vodafone kiemelten fontos kérdésként kezeli az egyre nagyobb számú menekült ügyét, s különös figyelmet fordít a gyermekek helyzetére. Nekik ugyanis nem csak otthonukat kell elhagyniuk, de további hátrányba is kerülnek azáltal, hogy nem kapnak megfelelő oktatást.

A Vodafone Csoport nemzetközi programjának keretén belül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve idén tizenkét kenyai, tanzániai és kongó iskolába kerülhetnek újabb csomagok, így az instant tantermekkel akár 15 ezer gyermek és fiatal felnőtt számára biztosíthatnak olyan modern tanulmányi segédeszközöket, amelyeket jelenleg csak elvétve, jóval fejlettebb országokban használnak.

A következő két év során a tervek szerint a nemzetközi Vodafone Alapítvány Instant Tanterem programja más kenyai, tanzániai és kongói menekülttáborokba, várhatóan több mint negyvenezer gyermekhez és fiatalhoz is eljut majd.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment