Amit az online munkavédelmi és tűzvédelmi oktatásról tudni kell

munkavédelemA munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás kötelező, ami nem a véletlen vagy a törvényalkotók műve. A lényeges információk akár életeket is menthetnek éles helyzetekben. A profi előadóknak köszönhetően ráadásul a fontos, de valóban paragrafusokkal, szabályokkal tűzdelt témakörök olyan köntösbe bújhatnak, ami borítékolja az érdekes, figyelemfelkeltő és lebilincselő tájékoztatást. És ez még nem minden! Az oktatás online is igénybe vehető, ami hatalmas pozitívum, és ami számtalan előnnyel kecsegtet.

Miért annyira jó ötlet az online részvétel?

Több szempontból is praktikus a virtuális oktatás. Egyrészt nincsen helyhez, helyiséghez kötve, azaz roppantul költséghatékony. Mindenki az otthonából (home office) vagy a munkahelyéről élvezheti az információk átadását anélkül, hogy egy tapodtat is meg kellene tenni. Ez időtakarékosság szempontjából sem bír csekély jelentőséggel. Másrészt mivel ebben az esetben a munkavállalók igényei élveznek elsőbbséget, így könnyedén megoldható a munkarendhez való maximális alkalmazkodás. Tehát a napi rutint nem feltétlenül kell megszakítani, illetőleg megbeszélhető az az idősáv, ami mind produktivitás, mind egyéb tekintetben a lehető legideálisabb. Harmadrészt senkihez sem kell alkalmazkodni. Sem időben, sem térben. Azaz a munkavállalóknak egyáltalán nem szükséges együtt, közösen részt venni az oktatáson. A régimódi tájékoztatókra mindenki egyszerre ült be, ami egyáltalán nem mondható optimálisnak a cég működését szem előtt tartva. Arról nem is beszélve, hogy a különböző munkafolyamatok eltérő időbeosztást feltételeznek, tehát abszolút nem életszerű elvárás, hogy minden dolgozónak egy ugyanazon dátum és helyszín maradéktalanul megfeleljen.

Mindennek tetejében a digitalizált adminisztráció közbenjárásával nyomon követhetőek a teljesített oktatások, rögzíthetőek a teljesítések. Vagyis röviden és tömören, újfent idő, energia és nem kevés anyagi muníció spórolható meg egyetlen releváns döntéssel.

Gyakran változnak az ide vonatkozó törvények?

A szabályozások természetesen időközönként módosulnak, de ami fix és változatlan, hogy a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás elvégzése kötelező. Erre a legtöbben úgy gondolnak, mint egy olyan feladatra, ami kicsit sem lelkesítő, mondhatni a muszáj jellemzi leginkább, de mégsem kikerülhető. Az tény, hogy a részvétel nem megszeghető kötelezettség, viszont az nem evidencia, hogy egyrészt maga a leszervezés problematikus és bonyolult, másrészt az oktatás unalmas és felesleges. Ezek a törvények a dolgozók egészségéért születtek és azért, hogy veszélyhelyzetben minden lényeges információ a rendelkezésre álljon a motivált és eredményes cselekvés érdekében. A fenti feltételekkel az online oktatás a lehető legjobb választás, aminek a részletei a következő oldalon megtekinthetőek: http://ehs-guide.com

Végre pont tehető a kényelmetlenségek végére és egy vadonatúj dimenzió nyílhat meg, ahol az oktatásnak sem a megvalósítása, sem a kivitelezése, sem a végigcsinálása nem jelenthet akadályt. Sőt! A száraz paragrafusok új, érdekes értelmezést nyerhetnek, aminek hála az elsajátításuk is lényegesen egyszerűbbé válhat.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment