Az Európa Tanács bírálja a romániai börtönviszonyokat

romániai börtönA strasbourgi székhelyű Európa Tanács kínzást, és az embertelen vagy megalázó bánásmódot megelőzni hivatott szakbizottságának (CTP)  jelentésében “elsődleges fontosságú intézkedések” bevezetésére szólította fel a román kormányt a büntetésvégrehajtási intézetek körülményeinek javítása érdekében.

A jelentés megállapítja, hogy változatlanul súlyos aggályokat vet fel a romániai börtönök folyamatos túlzsúfoltsága, amely nemcsak az életkörülményekre, hanem a börtönben végzett tevékenységekre, az egészségügyi ellátásra és az intézményen belüli erőszakra is negatív hatással van. A CTP szakértői által meglátogatott intézmények közül kettő, a craiovai és a margineni börtön a befogadóképesség 150 százaléka felett működik, több fogvatartottnak csupán 2 négyzetméternyi lakóterületet biztosítanak. A cellák leromlott állapotban vannak, hiányzik a bútorzat, a matracok és ágyneműk elhasználódtak, több esteben poloskásak – teszi hozzá a jelentés. E két börtönben a körülmények különösen hátrányosak a mentális zavarban szenvedő fogvatartottak számára.

A CTP szerint a helyzet “különösen aggasztó” a gyurgyevói börtönben, ahol a rabok talpát verik, amely “a kínzás ismert módszerének” minősül. Az intézet egészségügyi szolgálata nem regisztrálja a sérüléseket, nem tesz jelentést róluk, és nem vizsgálja ki hatékonyan a börtönben történt bántalmazásra vonatkozó állításokat sem.

Jelentésében a szakbizottság arra a következtetésre jutott, hogy a rossz börtönviszonyok és a rabok racionális tevékenységének hiánya “aláássa a fogvatartottak reintegrációját” a társadalomba.

A CTP felszólította a román hatóságokat, hogy határozottabb rendelkezésekkel folytassák a büntetés-végrehajtási rendszer reformját, és hozzanak erőteljes intézkedéseket a “súlyos és tartós” hiányosságok megszüntetésére, növeljék például a személyzet létszámát, javítsák az egészségügyi ellátás színvonalát, és szankcionálják szigorúan a fogvatartottak elleni erőszakot.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment