Belügyi biztos: az EU nem zárja ki Szerbia vízummentességének felfüggesztését

Ylva JohanssonYlva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja pénteken kijelentette: az Európai Unió nem zárja ki, hogy felfüggeszti Szerbia vízummentességét, amennyiben Belgrád nem szorítja vissza határain az unióba irányuló illegális migrációt.

A svéd biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek luxembourgi találkozóját követő sajtótájékoztatón elmondta: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ígéretet kapott Aleksandar Vucic szerb elnöktől arra vonatkozóan, hogy Szerbia összehangolja vízumpolitikáját az unióssal, „különös tekintettel a burundi, tunéziai és indiai bevándorlókra”.

Vízum nélkül ugyanis elsősorban kubaiak, indiaiak, burundiak és tunéziaiak érkeznek Szerbiába, és ezen országok állampolgárai egyre gyakrabban adnak be menedékkérelmet az unió területén. Johansson úgy fogalmazott: nem zárható ki, hogy az EU felfüggeszti Szerbia vízummentességét, de reményét fejezte ki, hogy hatékonyan együtt tudnak működni a szerb hatóságokkal.

Hangsúlyozta: az EU-ban a második világháború óta most a legmagasabb a menekültek száma, beleértve az Ukrajnából érkezett 4,3 milliót is. Hozzátette: az illegális bevándorlóáradat hatalmas mérteteket öltött, megháromszorozódott például a nyugat-balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlók száma.

„Míg a szíriaiaknak és az afgánoknak gyakran van okuk arra, hogy menedékjogot kérjenek az EU-ban, addig több más nemzetiségű migránst vissza kell küldeni származási országába” – jelentette ki Johansson. Az EU határvédelmi szervezete, a Frontex legfrissebb jelentése szerint idén ez idáig 228 240 ember próbált meg illegálisan bejutni az unióba, 75 százalékkal több, mint tavaly.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment