Biztonságpiac évkönyv 2017: Novodomszky Éva nem vállal felesleges rizikót

A Család-barát magazin mindig vidám, mosolygós műsorvezetője számára a szerettei közelsége jelenti a biztonságot. Novodomszky Éva családja biztonságáról is igyekszik körültekintően gondoskodni, és kerüli a veszélyes helyzeteket.

– Mitől érzi magát biztonságban?

– Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert nagyon kevés olyan helyzet van, amikor valamitől félnék vagy ne érezném magam biztonságban. Ha fizikailag egyedül vagyok, akkor is a családom és a barátaim velem vannak lelki értelemben, és számomra ez a legfontosabb: az olyan emberek közelsége, akikben maximálisan bízom.

– A fizikai biztonságra mennyire figyel oda?

– Mindenféle biztosításunk van. Ez is kell a biztonságérzethez. Ráadásul nem akkora tétel a biztosításokat kifizetni, mint amilyen veszteség érheti az embert, ha nincs. Sok olyan esetet láttam, ahol csúnyán megváltozott egy család élete azért, mert nem volt életbiztosításuk vagy nem volt casco az autón. Úgyhogy ezen nem spórolok, és ez babonából is jó, mert azzal, hogy mindenre van biztosításunk, szerencsére elkerülnek a bajok.

– A férje szicíliai, emiatt sokat utaznak – az úton is fontos szempont a biztonság?

– Valóban sokat jövünk-megyünk, a gyerekek a nyarat az olasz nagyinál töltik, de ilyenkor mindenféle óvintézkedést megteszünk, és kellően körültekintőek vagyunk. Mindig van utasbiztosításunk, olyan táskát hordok, amely nehezen hozzáférhető mások számára, és oda szoktam figyelni arra is, mit melyik csomagba pakolok, ha útnak indulunk, hogy a legfontosabb dolgok mindig velünk legyenek. Nem vállalunk felesleges rizikót akkor sem, amikor úti célt választunk: ha egy ország szerepel a nem utazásra ajánlott térségek listáján, akkor oda nem megyünk egy darabig. Különösen a gyerekekkel nem indulunk olyan helyre, amely bármilyen szempontból veszélyes lehet.

– A gyermekeit mennyire tudja megóvni a veszélyektől?

– Nem tiltom őket semmitől, mert attól nem lesznek nagyobb biztonságban, és ha vágynak valamire, úgyis ki fogják próbálni. Meg kell tanulniuk felelősségteljesen dönteni, megismerni, hogy akár egy-egy veszélyesebb sport mivel járhat. Ha robogózni vagy motorozni szeretnének majd, hagyni fogom őket, hogy elsajátíthassák annak minden csínját-bínját. Így lesznek képesek ésszel használni a motort és a robogót, hogy ne törjék össze magukat. Természetesen mindig elmagyarázom nekik, hogy én miért nem támogatom egyik-másik törekvésüket, de igyekszem nem erőltetni a dolgokat. Cristiano kiskamasz és elsőre talán nehezebben fogadja el, amit mondok, de nem peregnek le róla teljesen az intéseim. A múltkor a befagyott patakra mentek ugrálni a barátaival, és annyit mondtam, hogy nem örülök neki. Nem attól tartottam, hogy a bokáig érő vízbe beleesve különösebb baja lehet, de ha aztán vizesen kell hazajönnie, egy tüdőgyulladás sem elképzelhetetlen. Először nem értette, hogy miért feltételezek olyasmit, hogy pont alatta szakadna be a jég, de aztán végiggondolta, és felfogta, hogy egyáltalán nem túlzás, amit felvázoltam, és megértette az aggodalmam.

(I.A.)

Én vidéki lány vagyok, aki gyerekkorában megtanult biciklizni, korcsolyázni, úszni, evezni, sportoltam egész életemben, és tudom, hogy mire kell vigyázni egy-egy veszélyesebb szituációban. Szeretném, ha a fiúk is még gyerekkorukban megtanulnák kezelni az izgalmas helyzeteket, és rájönnének, hogy nem kifizetődő dolog vagánykodni. Hiszem, hogy ha ésszel, körültekintően, figyelmesen élünk, többnyire elkerülhetjük a bajt.

(Cikkünk nyomtatásban 2017 februárjában jelent meg a Biztonságpiac Évkönyvben. A -szerk- megj.)

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment