Vodafone a nők biztonságáért program már a VII. kerületben is

Világszerte nők milliói élnek volt vagy jelenlegi párjuk általi fizikai vagy lelki fenyegetettségnek kitéve, Magyarországon hetente egy nő hal meg párkapcsolaton belüli erőszak következtében.

 
A Vodafone a nők biztonságáért program, amely a mobiltechnológián alapuló vészjelző révén nyújt segítséget, márciustól már Budapest három kerületében teheti biztonságosabbá az áldozatok életét.

„Nagyon komoly veszélyben éreztem magam, állandó rettegésben és félelemben éltem” – mindezek egy olyan nő szavai, aki a Vodafone Magyarország Alapítvány és a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület összefogásában indított biztonsági program keretében megkapta azt a mobil, gyufásdoboz méretű vészjelző készüléket, amellyel veszély esetén egy gombnyomásra vészjelzést küldhet a pontos földrajzi koordinátákkal együtt a rendőrség diszpécserközpontjába, lehetővé téve, hogy a hatóságok azonnal beavatkozhassanak.

„A párkapcsolaton belüli erőszak elleni fellépést segíti, hogy a téma egyre nagyobb figyelmet kap a médiában és a hétköznapokban egyaránt, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos megfelelő törvényi szabályozás hiánya megnehezíti, hogy az áldozatok megfelelő védelmet kapjanak. A Vodafone a nők biztonságáért programot a Vodafone Magyarország Alapítvány kísérleti jelleggel indította el Budapesten, és a jelenlegi, korlátozott formában fent is tudja tartani. Ahhoz azonban, hogy országos szinten, hosszú távon is hatékonyan legyen képes működni, állami szerepvállalásra lenne szükség. Az eddigi tapasztalatok alapján a program hatékonyan szolgálja a párkapcsolati erőszaknak kitett nők biztonságát: a résztvevők a visszajelzések szerint nagyobb biztonságban érzik magukat, amióta náluk van a készülék; többen is egy testőrhöz hasonlították azt” – mondta el Nyilas Orsolya, a Vodafone belső kommunikációs és vállalati felelősségvállalási igazgatója.

A program jelenleg Budapest két kerületében, a IX. és XII.-ben működik, márciustól pedig a VII. kerületben is elindul.

A mobil vészjelző készülékkel kapcsolatos tapasztalatok eddig meggyőzőek, alátámasztották a program célkitűzését, hogy növeljék a párkapcsolaton belüli erőszak áldozatainak biztonságát. Az elmúlt másfél évben a IX. kerületi Rendőrkapitányság, majd a XII. kerületi Rendőrkapitányság, és a NANE Egyesület együttműködésével történt közös projekt példaértékű volt, és a VII. kerületi Rendőrkapitányság úgy döntött, hogy kapcsolódik a családok, nők védelme érdekében született kezdeményezéshez – mondta el Szigeti János, a VII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője.

A program élesítésének háttérmunkálatai már lezajlottak, a VII. kerületi Rendőrkapitányság állományából azok a kollégák, akik a jövőben aktív részesei lesznek a feladatnak, már részt vettek egy képzésen, tisztában vannak a technikai háttérrel és a megfelelő szakmai, jogi fellépéssel.”

„A párkapcsolaton belüli erőszak a felnőtt női lakosság tíz százalékát érintheti potenciálisan. Várakozásunk szerint az év végére megduplázódik a programban résztvevő ügyfelek száma az érintett budapesti kerületekben” – mondta el Tóth Györgyi, a NANE Egyesület munkatársa, a Vodafone a nők biztonságáért program koordinátora.
A Vodafone a nők biztonságáért program

A párkapcsolaton belüli erőszak világszerte létező probléma, amely minden etnikai csoporton, társadalmi rétegen és lakóhelyen belül hasonló arányban fordul elő. Élete során minden ötödik magyar nő lesz legalább egyszer módszeres és rendszeres erőszak áldozata párkapcsolatában, akár fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság vagy anyagi fenyegetettség formájában.

A Vodafone a nők biztonságáért program a Vodafone Magyarország Alapítvány és a NANE mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Top Cop Security Zrt. és az iData Műszaki Informatikai Kft. egyedülálló összefogásként valósult meg. A program keretében kiosztott vészjelző készülékeket jellemzően olyan nők kapják meg, akik hosszú ideje vannak kitéve bántalmazásnak jelenlegi vagy volt partnerük részéről, illetve fennáll a lehetősége, hogy például egy gyermek-elhelyezési per kapcsán veszélybe kerülhet a biztonságuk. A riasztás a vészjelző tulajdonosának adataival és aktuális tartózkodási helyének GPS-koordinátáival együtt fut be egy diszpécserközpontba, majd innen az érintett kerületi rendőrkapitánysághoz, ahol azt prioritásként kezelik, és előzetes mérlegelés nélkül mennek ki a helyszínre.

A programot az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (European Union Agency for Fundamental Rights) a 2011-es évet összegző éves jelentésében a családon belüli erőszak szempontjából potenciálisan nagy veszélynek kitett áldozatok megsegítésére szolgáló „ígéretes gyakorlatként” (promising practice) jellemezte, 2012-ben pedig elnyerte a MAF (Magyar Adományozói Fórum) Társadalmi Befektetések díját a Legsikeresebb Partneri Együttműködések kategóriában.

Forrás: BP

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment