Borrell: Iránban több mint 500 napja bebörtönözve tartanak egy uniós alkalmazottat

Johan FloderusIránban több mint ötszáz napja börtönben tartanak egy svéd férfit, aki az Európai Unió (EU) alkalmazásában áll – erősítette meg a sajtóban már megjelent információt Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A 33 éves Johan Floderus személyazonosságát a The New York Times című amerikai napilap hozta nyilvánosságra hétfőn, beszámolva arról, hogy az EU külügyi szolgálatának (EEAS) munkatársát turistaként egy magánlátogatás során fogták el még 2022 áprilisában, majd az iráni hatóságok kémkedéssel vádolták meg.

„Fáradhatatlanul dolgozunk Floderus szabadon engedéséért” – nyilatkozott az ügyről Borrell, hangsúlyozva, hogy a svéd férfit jogtalanul tartóztatták le Iránban. Az uniós főképviselő kijelentette: a svéd hatóságok és az európai uniós intézmények szoros együttműködésben igyekeznek elérni Floderus elengedését.

Irán tavaly júliusban jelentette be, hogy letartóztatott egy férfit kémkedés gyanújával, két héttel azután, hogy Hamid Núri iráni állampolgár életfogytiglani börtönbüntetést kapott Svédországban.

Teherán kémkedés miatt és egyéb nemzetbiztonsági vádakkal az elmúlt években több külföldit is bebörtönzött, és csak fogolycsere fejében engedte őket szabadon. Idén júniusban több elítélt európait, köztük egy dán és két osztrák állampolgárt bocsátott szabadon egy pokolgépes merénylet kitervelése miatt elítélt iráni diplomata hazaengedéséért cserébe.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment