Bucsek: sikeresen alakítottuk át az OTP Bank pénzmosás elleni tevékenységét

Bucsek GáborBucsek Gábor vezérőrnagyként, Budapest Rendőrfőkapitánya 2014-tól 2018-ig, jelenleg pedig az OTP Bank Nyrt. Informatika és Bankbiztonsági Igazgatóság ügyvezető igazgatója. A szakembert a múltról és a jelenről kérdeztük.

— Öt éve nyilatkozott a Biztonságpiac Évkönyvnek, akkor még mint Budapest rendőrfőkapitányként, most az ország legnagyobb bankjának, az OTP-nek a biztonsági főnökeként dolgozik. A két munkakörben melyek voltak, amit kedvvel végzett, és melyek azok, amelyiket kevésbé?
– Közel harmincéves rendőri pálya van mögöttem ami azt gondolom, hogy egy olyan szakmai életút amire nagyon jó érzés visszanézni, s ami valóban sikerekkel volt kikövezve, és ezt nem is csak a nyomozások eredményeire értem. Számos olyan ügy volt, ami kötődött hozzám többek között az M3-as autópálya bevezető szakaszán lévő Shell kúton elkövetett emberölés felderítése, a Móri ügy utófelderítése, amikor az elkövetők végül meglettek. Ezek mind olyan apró mérföldkövek, amelyekre büszke vagyok és amelyekre nagyon jó visszaemlékezni. A rendőri pályán számos olyan siker volt amiből lehet építkezni, amire lehetett alapozni a vezetői tevékenységet. Vezetőnek lenni persze egészen más, mint nyomozásokat folytatni: a nyomozó élete többnyire sikerekkel kikövezett út, és amikor valamit felderít, vagy valaminek a végére pontot tud tenni, jelzi a szakmaiságát és visszacsatolást ad a tevékenységére. A vezető munkája egészen más, át kell látni a folyamatokat, a beosztottak tevékenységét külön-külön és egységében is górcső alá venni, és mindebből egy egységes folyamatot kell tudni összeállítani. Közhely, de valóban csak a pozitívumok maradnak meg az emberben, akár a budapesti főkapitányként, akár a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatójaként eltöltött időmre gondolok.

– Mikor váltott?
– Az életem hivatásos rendőrként eltöltött szakasza 2018-ban zárult le. A saját döntésem volt, hogy a civil életben folytatom tovább az életemet. Az OTP csoportnál az informatika és humán biztonsági, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni és a készpénz-gazdálkodási terület felügyelete és koordinálása lett a feladatom.

– Mennyire változott meg a munkája?
– Számos közös pont van a korábbi hivatásommal, mindkét tevékenységemben a feladatom a biztonság szavatolása. Számos új ismeretet adott jelenlegi munkaköröm, új kihívásokat hozott elém a menedzseri szemlélet elsajátítása, azonban azt is fontos megemlítenem, hogy az elmúlt harminc év igen nagy magabiztosságot adott ahhoz, hogy zökkenőmentesen vegyem az új kihívásokat.

– Milyen eredményeket ért el az OTP-nél, mire a legbüszkébb?
– A pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelemben történt változásokra vagyok a legbüszkébb. Ezen a téren elég jelentős az OTP-nek a szerepe nem csak idehaza, de Európa számos országában is. Nem kell magyarázni, hogy mint Magyarország legnagyobb bankjának a legnagyobb volt a kitettsége is. A pénzmosás elleni tevékenységet teljesen átalakítottuk, a korábbi statikus pénzmosás elleni munkát egy nagyon dinamikus, nagyon gyorsan reagáló rendszerré alakítottuk át tavaly. Az első lépésben egy olyan mechanizmust alakítottunk ki amely már a számlanyitáskor egy olyan algoritmust ad amiből ki tudjuk szűrni azt, hogy melyik számla lesz várhatóan pénzmosásban az érintett. Ezeket már meg sem nyitjuk. Szakítottunk azzal a hagyománnyal, hogy csak kifejezetten az adatszolgáltatást és a pénzmozgást figyeljük, kvázi nyomozócsoportot hoztunk létre, amelynek az a feladata hogy felkutassa azokat a számlákat, amelyek pénzmosás gyanúsak lehetnek és ezeknek a számláknak elvégzik az elemzését. Ennek alapján vagy bejelentést, vagy egyből feljelentést teszünk annak függvényében, hogy milyen súlyúnak látjuk a tevékenységet. Ennek eredményeként az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett azoknak a számláknak a száma amelyeknek a működését korlátoztuk és kezdeményeztük a megszüntetését. Bízom benne, hogy ennek híre megy azon bűnözői körökben, amelyek pénzmosással akarják tisztára mosni a bűnözői tevékenységből származó pénzeket. Azt szeretnénk elérni, hogy ezek a körök lássák, hogy az OTP egy olyan bank, ahol még próbálkozni sem érdemes. Nemzetközileg is értékelik az elért eredményeket, amelyek annyira egyedülállóak, hogy az OTP-t, a bankok közül Magyarországon egyedüliként partnerkapcsolati megfigyelői státuszba kerültünk az Europolba, valamint a Dél-Kelet Európai Együttműködési Kezdeményezés Országhatárokon Átlépő Bűnözés Leküzdésére nevű szervezetbe, vagyis a SELEC-be.

– Még rendőrfőkapitányként sikeres mentorprogramot indított. Ennek tapasztalataiból sikerült átmentenie a civil foglalkozásába?
– Természetesen, egy vállalat struktúrájában ez szinte alap. Azon kollégákat válogattuk ki, akik régi rutinnal és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkeztek, és ezt könnyedén adják át a mentoráltaknak. A járvány új helyzetet teremtett, az otthoni munkát a cégünknél is bevezettük azon területeken, ahol erre lehetőség volt. Bár jelentős humán és IT biztonsági feladat volt a működés támogatása, de úgy utólag visszatekintve erre az időszakra, kijelenthető, hogy jól vizsgáztunk. Azt talán mondanom se kell, hogy a biztonsági csoport teljes létszámmal üzemelt ez idő alatt is, sőt bizonyos esetekben a kollégák védelmében, szállításában is láttunk el plusz feladatokat.

– Korábban azt nyilatkozta a lapunknak, hogy jobb és olcsóbb a bűncselekményeket megelőzni, mint felderíteni. Az OTP-nél hogyan érvényesül ez az állítása?
– Ha valahol érvényes ez az állítás, akkor az az OTP csoport. Nagyon komoly energiákat és jelentős eszközöket fektetünk abba, hogy elhárítsuk mind a házon belüli szabályszegéseket, mind a külső támadásokat. A megelőzés főként az IT biztonsági területén nagyon fontos. Erre a területre jelentős erőket és eszközöket kellett átcsoportosítani, de látni kell, hogy ez valóban meg is hozta az eredményét, mert anyagi javakat mentünk meg.

– Említette, hogy mely területek tartoznak a felügyelete alá. Milyen feladatokat látnak el e szegmensekben?
– Ahogy mondtam, négy terület tartozik hozzám. Az egyik a készpénz gazdálkodás, ez azt jelenti hogy az OTP Bank Nyrt. teljes készpénz logisztikáját biztosítjuk, kezdve a pénz feltöltését az automatákba egészen a fiókok üzemeltetéséig. A másik a humán biztonsági terület amely két részből áll. Egyrészt a fizikai őrzést takarja, másrészt pedig a munkatársak védelmi rendszerének a kiépítését és működtetését. A kollégáknak egyfajta védőpajzsot biztosítunk, nehogy rossz szándékkal meg tudják környékezni őket. A harmadik és talán az egyik legjelentősebb az informatika biztonság területe, a teljes OTP csoportnak és ebbe bele értendő az összes európai leány bankunk, illetve magyarországi leányvállalatunk. Ehhez a területhez kapcsolódik nagyon szorosan a negyedik szegmens, a pénzmosás és terrorizmus elleni küzdelem. Mind a négy területen olyan intézkedéseket tettünk amelyekkel sokkal egyszerűbb eredményt elérni a megelőzésben

– A két évet a harminc évvel nehéz összehasonlítani, mégis melyik kabátot érezte kényelmesebbnek?
– Egyik kabátot sem éreztem soha fakabátnak. Gyakorlatilag teljesen ugyanazok a felelősségi szintek az OTP csoport biztonsági vezetőjeként, mint budapesti főkapitányként, vagy NNI Igazgatóként. A teljes képhez hozzátartozik, hogy nagyon megkönnyítette az új kabát viselését, hogy számos volt rendőr kollégám jött ide hozzánk dolgozni, akik ugyanúgy segítik a munkámat, mint a korábbi kabát viselésekor.

(Cikkünk először nyomtatásban, 2020 szeptemberében jelent meg a Biztonságpiac Évkönyvben. A -szerk- megj.)

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment