CCTV-paradicsom lehet Erzsébetváros

“Társasházi térfigyelő” rendszerek kiépítését kezdeményezi az erzsébetvárosi önkormányzat. Mint azt a Biztonságpiac.hu a vagyonvédelmi vállalkozás szakértőjétől megtudta, nem ritkák az ilyen, vagy ehhez hasonló önkormányzati pályázatok. A helyhatóságok egyre inkább kezdik felismerni, hogy a biztonság, a közbiztonság megéri a beruházást.

 

Pályázat társasházi megfigyelő-rendszerekre (fotó: Biztonságpiac.hu)

 

Mint arról a Hír24 beszámolt, Budapesten a VII. kerületi helyhatóság akár 250 ezer forintos támogatást is biztosítana azoknak a társasházaknak, amelyek saját kamerarendszert telepítenek és ezzel egészítik ki a kerületi térfigyelő rendszert.

A napokban jár le az erzsébetvárosi önkormányzat társasházak számára meghirdetett “kapufigyelő” pályázata. A főváros hetedik kerületében erre az évre összesen 12 millió forint keretösszeget különített el az önkormányzat a társasházi “kapufigyelő” rendszerek vissza nem térítendő támogatására.

A társasházak pályázataikban legfeljebb a beruházási költségek 50 százalékát kérhetik támogatásként, azonban a pályázati kiírás szerint az önkormányzat az értékeléskor pluszpontokkal honorálja, ha a lakóközösség ennél nagyobb önrészt vállal.

A Biztonságpiac.hu-nak az egyik piacvezető vagyonvédelmi-biztonságtechnikai cégnél úgy nyilatkoztak, hogy a társasházak elérhető áron telepíttethetnek kamerarendszereket, amelyek üzemeltetése sem feltétlenül jelent megfizethetetlen összegeket. (Az erzsébetvárosi pályázatban előírás, hogy a társasházi megfigyelő-rendszereket csak “hivatásos” – vagyonvédelmi cég, vagy magánnyomozó – üzemeltetheti.)

Egy átlagos fővárosi társasház megfigyelő-rendszeréhez négy-tíz kamerára, valamint egy jelrögzítő egységre van szükség. Ez utóbbi napi 24 órában rögzíti a kamerák képeit, az adatok tárolásához 1-2 terrabyte-nyi tárkapacitás szükséges. Egy beruházás átlagos költsége – a terepviszonyoktól függően – 500 ezer és egymillió forint között lehet házanként, a lakóközösségnek pedig nagyjából tízezer forintos havi üzemeltetési díjjal is számolniuk kell. A lapunk által megkeresett vagyonvédelmi cégnél ilyen szolgáltatás társasházak számára havi 12 ezer forint plusz áfáért érhető el, ezért cserébe a biztonsági cég 24 órás hibaelhárítást és felügyeletet vállal. Ha tehát meghibásodik egy kamera, a rögzítőegység, esetleg a kábelezés, a rendszer automatikus jelzést küld az operátornak, a biztonságtechnikai szakértők pedig 24 órán belül elhárítják a hibát.

Mint azt a Biztonságpiac.hu a vagyonvédelmi vállalkozás szakértőjétől megtudta, nem ritkák az ilyen, vagy ehhez hasonló önkormányzati pályázatok. A helyhatóságok egyre inkább kezdik felismerni, hogy a biztonság, a közbiztonság megéri a beruházást. A közbiztonság romlásával párhuzamosan pedig tendenciózusan erősödik az igény és a szándék is arra, hogy a különböző térfigyelő rendszerek üzemeltetése mellett az önkormányzatok a társasházi beruházásokat is támogassák pénzügyi eszközökkel.

A kezdeményezés mögött az erzsébetvárosi önkormányzat azon tapasztalatai állnak, amelyek szerint a bűnözés visszahúzódik a kapualjakba, lépcsőházakba azokon a környékeken, ahol közterületi térfigyelő rendszer működik.

A főváros VII. kerületében jelenleg mintegy száz kamerából álló hálózat üzemel. Az Erzsébetvárosi Térfigyelő rendszert a rendőrség kezeli, azonban a hatóság szeretné tisztázni a rendszer jogi státuszát is. Jelenleg ugyanis – hiába vesznek észre egy bűncselekményt – nem mehetnek ki intézkedni.

Bűncselekmény vagy egyéb gyanú esetén egyébként a rendőrség a megfelelő hatósági engedélyek birtokában lefoglalhatja a zártláncú hálózatok felvételeit, majd azokat az eljárás lezárása után vissza kell, hogy szolgáltassa. A társasházi megfigyelő rendszerekben készült felvételeket 15 nap után az üzemeltető köteles megsemmisíteni.

 

Az erzsébetvárosi önkormányzat kapufigyelő pályázatának kiírása ezen a linken érhető el.

Forrás: Biztonságpiac.hu

 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment