Costa: Portugália készen áll a NATO-feladatainak elvégzésére

Antonio Costa és Nicolae CiucaA portugál fegyveres erők készen állnak a NATO főparancsnoksága által rájuk bízott feladatok teljesítésére – jelentette ki a romániai hivatalos látogatásán levő Antonio Costa portugál miniszterelnök.

Portugália széles körű kötelezettséget vállalt az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az Európai Unióval és a NATO-val szemben, hogy jelen legyen fegyveres erőivel ott, ahol szükséges, mondta Costa a román kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Véleménye szerint nagyon fontos, hogy ne hagyják figyelmen kívül azt a globális kihívást, amelyet az Oroszország által a NATO keleti határán elkövetett katonai agresszió jelent.

‘Portugália mindig szívesen vett részt a NATO-missziókban, a balti országok védelmében és a keleti szárnyon egyaránt. Sok éve intenzíven együttműködünk a román fegyveres erőkkel, közös projektjeink voltak például a román és portugál tisztek képzése terén a közös cselekvési képesség fejlesztése érdekében’ – szögezte le a portugál kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy a portugál erők romániai jelenlétét meg lehet-e hosszabbítani, Costa azt válaszolta, hogy amennyiben szükséges lesz, igen.

‘Úgy döntöttünk, hogy megerősítjük a NATO elrettentő képességét Romániában, és ha az Európai Főparancsnokság szükségesnek és megfelelőnek tartja a misszió meghosszabbítását, folytatódni fog a küldetés’ – mondta a portugál kormányfő az AGERPRES hírügynökség szerint.

Vasile Dîncu román és Helena Carreiras portugál védelmi miniszter csütörtökön Bukarestben aláírta a Románia kormánya és a Portugál Köztársaság kormánya közötti védelmi együttműködési megállapodást. A védelmi minisztérium arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy ez a megállapodás hozzá fog járulni egyrészt a két ország közötti kétoldalú védelmi együttműködés, másrészt pedig a NATO és az EU keretében megvalósuló együttműködés megerősítéséhez, megteremtve ezzel a román-portugál kapcsolatok megszilárdításának feltételeit, amelyek mind európai, mind szövetségi szinten konvergens célkitűzéseken alapulnak.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment