Csehország biztonságát leginkább az orosz birodalmi politika veszélyezteti

„Ukrajna bátor védőinek” - Csehország miniszterelnöke, Petr Fiala személyes üzenetet írt az ukrán hadsereghez kerülő egyik T-72-es harckocsiraCsehország biztonságát leginkább az orosz birodalmi politika veszélyezteti, de ébernek kell lenni Kínával szemben is, amely saját hatalmi ambíciói érdekében nagy figyelemmel kíséri az ukrajnai háborús konfliktust – jelentette ki Petr Fiala kormányfő.

Csehországnak – fejtette ki – folytatnia kell a civil és a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, támogatnia kell Ukrajna integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba, ugyanakkor fel kell készülnie az orosz katonai támadás okozta károk háború utáni felszámolására, Ukrajna újjáépítésére is.

„Az ukrajnai konfliktus gyors lezárására kevés az esély, egyre kevesebb. Az orosz agresszió következményei sokrétűek, s bizonyos értelemben ez található a csehországi társadalomban tapasztalható nyugtalanság hátterében is” – vélekedett Fiala a cseh nagykövetek háromnapos tanácskozásának megnyitóján.

Az energiabiztonságról szólva a kormányfő kulcsfontosságúnak minősítette, hogy Csehország mihamarabb „százszázalékosan” függetlenítse magát az orosz energiahordozóktól.

Az európai és a transzatlanti szövetségi kapcsolatokkal összefüggésben Fiala azt mondta, hogy Csehország helyzete a tavalyi európai uniós elnökség következtében „megerősödött”. Ami a Visegrádi Csoportot illeti, a cseh kormányfő szerint „jelenleg bonyolultabb a politikai együttműködés, ezért a gyakorlati kérdésekben való együttműködésre kell összpontosítani a figyelmet”. Fiala úgy vélte: szükség van a közép-európai párbeszéd kiszélesítésére, Csehországnak erősítenie kell stratégiai kapcsolatait Németországgal és Ausztriával.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter beszédében leszögezte, hogy Prága teljes mértékben támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán államfő béketervét. „Jelenleg ez az egyetlen járható kiút a háborúból” – vélte a cseh diplomácia vezetője.

Lipavsky ezután hivatalában tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, aki a közös sajtótájékoztató után beszédet mondott a cseh nagykövetek előtt. Az ukrán külügyminiszter felszólalásában azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus megoldásához nem a fegyverszállítások leállításával vezet az út, mert ez nem jelentené a háború végét, hanem további emberi szenvedésekhez és halálokhoz vezetne.

Kuleba kijelentette: Putyin célja, hogy meggyengítse Európa gazdaságát. Az erre adott válasz nem lehet Ukrajna támogatásának a meggyengítése, hanem a megerősítése. Ukrajna győzelme megakadályozza Putyin terveinek megvalósítását – mutatott rá a külügyminiszter, aki beszédében köszönetet mondott Csehországnak az Ukrajnának nyújtott sokoldalú támogatásért és az ukrán menekültek százezreinek befogadásáért.

Lipavsky a sajtóértekezleten hangsúlyozta: Csehország addig támogatja Ukrajnát, amíg arra szükség van.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment