Csehország Leopard tankokat kap és vesz Németországtól

Leopard 2A7+Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további ötven, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+ típusú tank szállításáról, utóbbiakat a következő években megvásárolná a cseh állam – jelentette be Jana Cernochová védelmi miniszter a kormány ülésén.

A Leopard 2A4 típusú tankokat Csehország már az idén megkaphatná, később a korszerűsítésükkel is számolnak. A harckocsivezetők kiképzése a német gépeken már az idén megkezdődik – közölte Jakub Fajnor, a védelmi tárca szóvivője újságírókkal.

Elmondta: Németország a harckocsik ajándékozásával mutatja ki, mennyire értékeli, hogy Csehország intenzíven segíti Ukrajnát hadianyagokkal és fegyverekkel. A hozzáférhető információk szerint a csehek többtucatnyi T-72 típusú – egykori szovjet gyártású – tankot is küldtek az ukránoknak.

Cernochová később sajtóértekezleten azt mondta, hogy az ajándékba kapott német tankok mind harcképesek lesznek. Az újak gyártásába, amelyek megvételéről a közeljövőben kezdődnek a tárgyalások, a cseh ipari cégek is beszállnak. A cseh-német fegyverüzletről május elején állapodott meg Petr Fiala cseh kormányfő és Olaf Scholz német kancellár. A régebbi harckocsikhoz a németek lőszert és pótalkatrészeket is szállítanak.

Csehország azt szeretné, ha Németország a fegyvergyártásban is Prága kulcsfontosságú partnerévé válna – szögezte le Cernochová. A megfelelő cseh-német szerződéseket még a nyár folyamán meg tervezik kötni – jegyezte meg a miniszter. Leopard tankokat használ több NATO-tagország, köztük Magyarország és Lengyelország is – tette hozzá.

A cseh hadsereg jelenleg korszerűsített, szovjet származású T-72M4 CZ tankokat használ, amelyeket mihamarabb le akar cserélni. A kormány eredetileg amerikai harckocsikat szeretett volna vásárolni, de kiderült, hogy erre legkorábban 2030-ban kerülhetne sor – írta a CTK hírügynökség.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment