Elítélte a svédországi Korán-égetést az Európai Unió

Európai UnióKözleményben ítélte el a svédországi Korán-égetést az Európai Unió, és sajnálatosnak nevezte, hogy ilyen cselekményt hajtottak végre a muszlimok kiemelt ünnepén, az íd al-adha (áldozat ünnepe) napján.

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSz) szombati közleményében szóvivője útján azt közölte, a Korán elleni sértő cselekedet semmilyen módon sem tükrözi az Európai Unió véleményét. „A Korán vagy bármely más szent könyv elégetése sértő, tiszteletlen és egyértelmű provokáció. A rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Európában” – jelentették ki.

Az Európai Unió továbbra is kiáll a vallás vagy meggyőződés szabadsága és a szólásszabadság mellett, külföldön és belföldön egyaránt – húzták alá. „Itt az ideje, hogy közösen álljunk ki a kölcsönös megértésért és tiszteletért, és megakadályozzuk a helyzet elmérgesedését” – írták.

Arra utalva, hogy a Korán stockholmi elégetése miatt tüntetések kezdődtek Irakban és Iránban, azt közölték: az EU szorosan figyelemmel követi a fejleményeket, nyugalomra és önmérsékletre szólít fel, továbbá elítéli a diplomáciai képviseletek elleni támadásokat.

Stockholm központjában Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből szerdán. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami a hívőket súlyosan sértő gesztus volt. Momika ellen utólag „etnikai vagy nemzetiségi csoport elleni izgatás”, továbbá a tűzgyújtási tilalom megszegése miatt eljárás indult, de előzetesen a rendőrség engedélyt adott akciójára.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment