Elkészült a MÁV biztonságirányítási központja

Átadták a MÁV Zrt. 50 millió forintból kialakított biztonságirányítási és felügyeleti központját Budapesten.

Túrós András, a MÁV Zrt. biztonsági igazgatója történelmi jelentőségűnek nevezte a központ kialakítását, amely lehetővé teszi, hogy jelentős mértékben javuljon a vasúttársaságnál a vagyonvédelem, és gyorsabban lehessen reagálni a biztonságot fenyegető eseményekre.

A biztonsági igazgató elmondta, a MÁV Zrt. évi 2,5 milliárd forintot fordít biztonsági és vagyonvédelmi feladatok ellátásra, ebből 2-2,2 milliárd forint tesz ki az élőerős védelem, és mintegy évi 100-150 millió forintot költenek biztonságtechnikai beruházásra.

A MÁV-nál a két fontos biztonsági terület közül a vasútbiztonság példaértékű Európában, míg a vagyonbiztonság területén további erőfeszítéseket kell tenni, hogy elfogadható szintű legyen – mondta Túrós András.

A biztonsági igazgató elmondta: tavaly a MÁV-nál 1 875 vagyoni kárt okozó eset történt, összesen mintegy 130 millió forint értékben, ezen felül 682 esetben kábellopás és rongálás történt.

A tájékoztatón elhangzott: a központba a vasúti üzemi területekből a Nyugati és a Déli pályaudvar teljes kamerarendszerét, Vecsés, Üllő Cegléd, Szolnok, a Déli vasúti összekötő híd, Tatabánya, Székesfehérvár térfigyelői rendszereit kötötték be. Összesen 170 kamerával figyelik 24 órás szolgálatban ezeket a területeket, és intézkednek szükség esetén.

Jelenleg a kapacitás 50 százalékát kötötték le, és még az idén további vasútüzemi területeket kapcsolnak rá a központra – mondta Csere László, a MÁV Zrt. vagyonvédelmi és portfólió-biztonsági vezetője.

Az átadást követően Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója újságíróknak elmondta: fontosnak tartják, hogy biztonságot adjanak az embereknek a vasútállomás területén, ez az utasok számára is szempont lehet, amikor választanak a közlekedési módok közül.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment