Értelmi fogyatékos gyermeket bántalmazott egy zalaegerszegi „gondozónő”

Jánky JuditKiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat egy gondozónő ellen, aki rendszeresen bántalmazott egy négyéves értelmi fogyatékos kislányt Zalaegerszegen – közölte a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

Jánky Judit közölte: a hatvan éves „gondozónő” a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben az értelmi fogyatékos emberek ellátását biztosító Napraforgó Otthonban dolgozott. Ide négyéves korában, 2019-ben került az a középsúlyos értelmi fogyatékos kislány, akinek a betegségéből adódó magatartási, szobatisztasági problémáit a gondozónő nem tudta megfelelően kezelni, folyamatosan durva hangnemben, kiabálva beszélt a gyermekkel, akit számos alkalommal bántalmazott is.

Több esetben megtépte a gyermek haját, rángatta a ruháját, megütötte, de előfordult, hogy hideg vízben fürdette le a kislányt, mert az nem akart szót fogadni. A folyamatosan durva hangnem és a rendszeres bántalmazás miatt a gyermek rettegett a vádlottól, akinek a magatartása súlyosan veszélyeztette a kislány érzelmi és erkölcsi fejlődését.

A gyermekkel való bánásmód miatt az egyik gondozó névtelen bejelentést tett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyermekvédelmi vonalán, ami után a vádlottat azonnal felmentették a munkavégzés alól, majd közalkalmazotti jogviszonyát is megszüntették. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az elbocsátott gondozónő ellen.

(Az MTI hírében nincs szó arról, hogy az intézmény vezetőjét is elbocsátották-e már. A közlemény szerint ugyanis nem ő intézkedett a borzalmas helyzet megszüntetéséért, hanem egy lelkiismeretes beosztott. Ha a vezető tudott az erőszakról és nem intézkedett, akkor azért, ha nem tudott az elvetemült beosztottjának tevékenységéről, akkor pedig azért alkalmatlan a posztjára. Ezen túl persze újra és újra felmerül a felügyelő hatóságok felelőssége is, amelyek képtelenek a magukat megvédeni nem tudó honfitársainkat megóvni az agressziótól. Jelentéktelen dolognak tűnhet ez, pedig ez is egy a nemzeti tragédiáink közül, amelybe nap, mint nap betegednek bele a fogyatékosok családtagjai az aggódásba. A -szerk- megj.)


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment