Exportsikerekre számíthat a Boxer gyártója

A Boxer német páncélozott csapatszállító a német hadiipari export új csillagának ígérkezik.

 

Még az orosz kormánypárti Ren TV is olyan bemutató filmet sugárzott róla képességeit méltatva, aminél a gyártó reklámfilmje sem lehet különb – írta a Der Spiegel. A harcjármű a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann közös terméke, angliai tesztjein fényesen szerepelt, és egyre több ország érdeklődik iránta. Közöttük van Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, de még az oroszok is. Főleg ez utóbbi azonban kétségeket támaszt a német politikusokban, ugyanis a Boxer különös alkalmas városi környezetben lázadók elleni bevetésre.

A harcjármű tulajdonképpen egy nemzetközi, európai program termékeként indult, amit 1999-ben indítottak, s részt vettek benne a britek és a hollandok (a Stork vállalat, amely négy éve beolvadt a Rheinmetallba) is. A többcélú páncélozott csapatszállítók új generációja képviselőjének programigazgatója az European Armaments Agency (OCCAR) lett, azonban az angolok 2003-ban kiszálltak, mert inkább saját fejlesztésű APC-t akartak, amely könnyebb a Boxernél. Az első páncélosokat a német és a holland hadsereg 2009 őszén kapta meg, ahol az M113 és a Fuchs Tpz 1-es, illetve az YPR és az M577 típusokat váltja le 2016 végéig. Az első adagban a hollandok 200, a németek 272 Boxert rendeltek.

Az Army Technology beszámolója szerint a Boxer 8X8-as páncélozott csapatszállító, amelynek alapján moduláris felépítésének köszönhetően számtalan változat építhető viszonylag olcsón, mivel rengeteg, a civil forgalomban bevált alkatrészt tartalmaz. A küldetésnek megfelelő, egy órán belül cserélhető modulok, amelyek függetlenek az alapjárműtől, háromszoros biztonsági padlóval rendelkeznek, a hasznos teherbírás 8 tonna. A fegyverállás felszereltsége is egy órán belül cserélhető, országtól és feladattól függően. A német Boxerek a Krauss-Maffei Wegmann Type 1530 Gun Mountot kapták, egy 40mm-es automata gránátvetővel, a hollandok 12,7 mm-es nehéz géppuskát. A páncélzat keményített acél és kerámia, szintén cserélhető és kiegészíthető, a fenéklemez még a tank elleni aknáknak is ellenáll. Hatótávolsága az MTU dízel motorral több mint 1000 km, mozgékonysága kitűnő, a központi rendszerből szabályozható a légnyomás a kerekekben, amelyek mindegyike független felfüggesztésű. Súlya 33 tonna, maximális sebessége országúton 103 km/óra. Az APC alapváltozat 3 fős személyzettel 8 katonát képes szállítani. A német Boxerek már az afganisztáni harcokban bizonyítottak.

Forrás: Biztonságpiac.hu
Szerző: Barabás T. János

Kapcsolódó cikkeink

One Thought to “Exportsikerekre számíthat a Boxer gyártója”

  1. Azt állitják a hozzáértők hogy ez az etalon APC közt

Leave a Comment