Fegyverkezik a világ

F-35 vadászrepülőkJóváhagyta az F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását a cseh kormány, Tajvan bemutatta első saját fejlesztésű tengeralattjáróját, német cégek pedig beszállnak az amerikai f-35-ös vadászrepülők gyártásába.

Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök. Az első vadászgépeket a tervek szerint 2029-ben szállítják le az amerikaiak a cseheknek, míg az utolsókat 2035-ben. A 24 amerikai vadászgép a cseh hadsereg légi erejében az immár 20 éve használt svéd Gripeneket váltja fel. A Gripeneket bérelték a csehek.

Jana Cernochová védelmi miniszter szerint az amerikai repülőkért 106 milliárd koronát (1696 milliárd forint) fizet a cseh állam, további 44 milliárd koronát (704 milliárd forint) pedig a vadászgépek csehországi üzembehelyezésének előkészítésére, a szükséges infrastruktúra kialakítására költenek. Az ellenzéki pártok bírálták a kormányt az amerikai vadászgépek beszerzéséért, mert túlságosan magasnak tartják az árat.

A német légierő, a Luftwaffe várhatóan 2026-tól cseréli le Tornado típusú vadászgépeit F-35-ösökre, a 35 gép beszerzésére tízmilliárd eurót fordítanak.

„Bár a 150 milliárd korona nagy összeg, a következő években átlagosan csak a tárca kiadásainak 7,3 százalékát kell erre a célra fordítani” – válaszolta újságírói kérdésre Cernochová.

Az F-35-ös vadászgépek jelenleg a legjobbak a világon, s beszerzésük hozzájárul Csehország védelmének megerősítéséhez” – szögezte le ezzel kapcsolatban Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

A Lufthansa és Rheinmetall beszáll az F-35-ösök gyártásába

Az F35-ös vadászrepülőgépek egyes alkatrészeinek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall. A legnagyobb német légitársaság technikai szolgáltató vállalata, a Lufthansa Technik és a Rheinmetall egy konzorciumban működik együtt az amerikai Lockheed Martin vezetésével kifejlesztett gépek gyártásában és karbantartásában. A részvétel a védelmi projektben „stratégiai döntés” eredménye – emelte ki Carsten Spohr, a Lufthansa csoport vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a fegyveres konfliktusok miatt világszerte nő a kereslet a hadseregek készültségét javító technikai támogató szolgáltatásokra. A vállalat az F-35-ös mellett a következő nagy légi közlekedési vonatkozású katonai fejlesztésekből sem akar kimaradni, így a Luftwaffe szállítóhelikopter-beszerzéséből sem, amelynek révén hatvan CH-47 típusú csapatszállító érkezik a Boeingtől. A Rheinmetall már februárban megállapodott a Lockheed Martinnal és fő partnerével, a Northrop Grummannal az F-35-ös törzséhez való alkatrészeket gyártásáról. Az új projekt részeként egy új üzemet is építenek az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Weeze-ben, amely 400 embert foglalkoztat majd.

Tajvan bemutatta első saját fejlesztésű tengeralattjáróját

Caj Ing-ven tajvani elnök még 2016-os hivatalba lépésekor kezdeményezte a nagyszabású programot, és csütörtökön a déli Kaohsziung városában mutatta be az első tengeralattjárót, amelyet később még nyolc követ. A program több ország szakértelmének és technológiájának segítségével valósult meg.

„A múltban egy hazai fejlesztésű tengeralattjáró lehetetlen feladatnak számított. Ma azonban egy, az országunk népe által tervezett és gyártott tengeralattjáró áll a szemünk előtt” – mondta Caj, hozzátéve, hogy fontos szerepet fog játszani a haditengerészet „aszimmetrikus hadviselési” képességeinek megerősítésében.

„Még ha vannak is kockázatok, és bármennyi kihívás is legyen, Tajvannak meg kell tennie ezt a lépést, és lehetővé kell tennie, hogy az önállósult nemzetvédelmi politika növekedjen és virágozzon a földünkön” – mondta Caj a Narvál névre keresztelt hajó előtt állva.

Huang Su-kuan tengernagy, Caj biztonsági tanácsadója és a program vezetője hangoztatta, hogy az összesen 10 tengeralattjáróból álló flotta – benne két holland gyártású tengeralattjáróval, amelyeket még a 80-as években állítottak hadrendbe – megnehezíti majd a kínai haditengerészet számára az erődemonstrációt a Csendes-óceánon. „Amennyiben fel tudjuk építeni ezt a harci képességet, nem hiszem, hogy elveszítenénk egy háborút” – mondta a tengernagy.

Huang szerint az első, 1,54 milliárd dollár (562 milliárd forint) értékű tengeralattjáró az amerikai Lockheed Martin hadiipari vállalat gyártotta harcászati rendszert használja, és MK-48-as típusú, nehézsúlyú torpedókkal szerelik fel. A tengeralattjáró már a jövő hónapban megkezdi a tengeri próbaüzemet, és 2024 végén áll majd hadrendbe a tajvani haditengerészet kötelékében. Szerinte a tengeralattjárók segíthetnek fenntartani a sziget létfontosságú útvonalait a Csendes-óceán felé azáltal, hogy biztosítják az ellátást a Tajvan keleti partvidéke mentén található kikötőkből egy esetleges konfliktus esetén.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment