Hogyan tegyük a konyhánkat gyerekbiztossá?

gasztronagyker.huMinden otthonban a konyha rejti a legtöbb potenciális veszélyforrást a felnőttek számára is, nem beszélve a kisgyerekekről. 

Egy kíváncsi gyerkőc igen súlyos sérüléseket okozhat magának, amennyiben nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket az alábbiakkal kapcsolatban.

Éles eszközök

“Kés, villa, olló, gyerek kezébe nem való!” Hangzik a jól ismert mondás, melyet a gyerekek nagy részének rendszeresen elismételnek a szülei, ám ez még nem jelenti azt, hogy a csöppség figyelmét ne keltenék fel a felsorolt eszközök. Hiszen mindig a tiltott gyümölcs a legédesebb.

Ezért alapvető, hogy semmi esetre se engedjük, hogy a gyerek hozzáférjen az éles konyhai eszközökhöz. Vagy pakoljuk őket olyan magasra, ahol nem éri el, vagy szereljünk védőzárat azokra a fiókokra és szekrényekre, ahol tároljuk őket.

Ezenfelül ne hagyjuk a késeket a mosogatóban vagy az edénycsepegtetőn sem, használat után mossuk el, töröljük szárazra, és rögtön tegyük vissza a helyére!

Törékeny edények

Az üveg- és porcelántányérok, poharak könnyen törnek és komoly sérülések forrásai lehetnek. Szintén tartsuk őket a gyerek számára elérhetetlen helyen! Ami a kicsi étkezését illeti, számára az ételt ne porcelánban, hanem valamilyen törhetetlen anyagból készült, például a Gasztronagyker oldalán megtalálható polikarbonát tányérban szolgáljuk fel.

Ezeknek az edényeknek ugyanis nem árt, ha a kicsi például ütni kezdi a kanállal, vagy lelöki az asztalról, maximum a kiömlött ételt kell összetakarítani utána. A törhetetlen anyagból készült tányérok ráadásul arra is kiválóak, hogy a gyerek gyakorolhassa, hogyan kell ételt szedni magának a lábasból, vagy hogy hogyan tudja a tányért egy kézzel is magabiztosan tartani.

Ha több is akad belőlük, akkor akár a vasárnapi ebédhez való megterítést is rábízhatjuk a gyerekre, hiszen nem kell aggódnunk amiatt, hogy véletlenül eltöri a porcelántányérjainkat.

Ugyanígy a poharakból is célszerű törhetetlen anyagút használni, amíg a gyerek nagyobb nem lesz.

Forró tűzhely és sütő

A konyhában a vágott sebek mellett az égési sérülések a leggyakoribbak. A forró étel vagy gőz nagyon fájdalmas sebesülést tud okozni, ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a gyereket távol tartsuk tőlük!

A tűzhelyen csak a főzőlap hátsó részét használjuk, az edényeket füleit és nyelét pedig mindig fordítsuk a fal felé! A sütőre rögzítsünk fel egy sütőajtózárat, hogy a gyerek ne tudja kinyitni! Alapszabály, hogy a gyermeket sose hagyjuk egyedül a konyhában, és a főzés ideje alatt lehetőleg ne mászkáljon körülöttünk!

Elektromos kisgépek

Kenyérpirító, kávéfőző, turmixgép, habverő, szendvicssütő. Mi a közös bennük? Az, hogy mindegyik potenciális veszélyforrás egy kisgyermek számára. Soha ne hagyjuk őket olyan helyen, ahol a gyerek elérheti és játszani kezd velük, esetleg magára rántja!

Tároljuk egy magasabb polcon, vagy ha nem használjuk napi szinten, akkor tegyük el a szekrénybe, és csak akkor szedjük elő, amikor szükség van rá!

 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment