Az EU szankciókat vezetett be a Wagner Csoporttal szemben

Wagner CsoportAz Európai Unió Tanácsa korlátozó intézkedéseket hozott az orosz Wagner Csoporttal, vele kapcsolatban álló nyolc személlyel és három vállalattal szemben az Ukrajnában és több afrikai országban végrehajtott “destabilizáló” akcióikért – közölte az uniós tanács.

A Wagner Csoport (Wagner Group) egy oroszországi székhelyű, jogi személyiséggel nem rendelkező katonai magánszervezet, amelyet 2014-ben a Szláv Hadtest (Slavonic Corps) utódszervezeteként hoztak létre. Alapítója és vezetője Dmitrij Utkin, a GRU (orosz katonai hírszerzés) egyik volt kommandósa, akit “Wagnerként” emlegetnek. A leginkább zsoldoscsoportra hasonlító Wagner Group fő finanszírozója pedig – az uniós határozat szerint – Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Prigozsin egyébként mindig tagadta, hogy köze lenne a szervezethez.

A csoport saját kiképzést követően küldi embereit a világ különböző konfliktusövezeteibe.

Az Európai Unió szerint a Wagner Csoportot felelősség terheli Kelet-Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Mozambikban elkövetett súlyos emberi jogi visszaélésekért, többek között kínzásért és bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzésekért és emberölésekért. Az Európai Unió szerint a csoport célja, hogy “erőszakot szítson, kifossza a tevékenysége által érintett területek természeti erőforrásait és megfélemlítse a civileket, megsértve ezzel a nemzetközi jogot, beleértve a nemzetközi emberi jogi törvényeket is”.

A szankciók jelenleg nyolc emberre, az egész Wagner Csoportra, valamint a csoporttal kapcsolatban álló három vállalkozásra terjednek ki. Mivel a csoport – az Unió álláspontja szerint – fenyegetést jelent nemcsak ott, ahol jelen van, hanem a tágabb régióra és az Európai Unióra is, a megszorító intézkedés célja a szervezet “felforgató tevékenységének korlátozása” – közölték.

A büntetőintézkedések az EU-ba történő beutazási tilalmat, illetve vagyon-befagyasztást foglalnak magukban. Emellett uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos a jegyzékbe vettek rendelkezésére pénzeszközöket bocsátaniuk.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment