Információ-biztonsági k+f központ nyílt a Pannon Egyetemen

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Pannon Egyetem még 2011. október 6-án írt alá együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében a KIM Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) és az egyetem információ-biztonsági kutatás-fejlesztési központot hozott létre a Veszprémban a műszaki informatikai karon.

Friedler Ferenc és Navracsics Tibor (fotó: Pannon Egyetem)

 

 

 

A Központ neve: Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar, Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központ (Research and Development Center for Cyber Defence). Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint míg száz évvel ezelőtt a biztonság a fegyveres erők feladata volt, ma az intelligencia erősségének kérdése. A Nemzeti Biztonsági Felügyelet az információ-biztonsággal foglalkozik, és kiválóan vizsgázik ezen a téren: nemcsak azért, mert Magyarországot sikerül rendre megvédenie a hacker-támadásoktól, hanem mert a nemzetközi porondon is helytáll a szakembergárdája. A biztonság dinamikusan változó terület, állandóan lépést kell tartani a fejlődéssel és biztosítani az utánpótlást.

A NATO olyan kapcsolatot szeretne kiépíteni a felsőoktatási intézményekkel, amely a kibervédelemmel foglalkozik az egyre erősödő támadásokkal szemben – emelte ki Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke. A veszprémi kutatóközpont bejelentkezett ebbe a projektbe, így ez a központ az elsők között vehet részt a tevékenységben. Nemzeti központ lesz, de NATO-akkreditációt kapnak az itteni oktatási formákra.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora hangsúlyozta, egy egyetem akkor tekinthető minőséginek, ha oktatási intézményként, kutató intézetként és K+F intézetként is minőségi. Bármelyik hiányzik, vagy nem megfelelő, a másik kettő sem tud tartósan minőségi lenni. A Pannon Egyetem kiváló példa arra, hogy lehetséges minőség és fenntarthatóság egy intézményen belül Magyarországon. A mai napon aláírt szerződés is ezt a folyamatot erősíti.

A központ feladata, hogy mind szakmailag, mind a szükséges infrastruktúra tekintetében támogassa a felügyelet és az egyetem közös kutatás-fejlesztési, valamint oktatási tevékenységét, továbbá akkreditációs tanácsadó központként támogathassa az NBF kompetenciájába tartozó folyamatokat.

A Nemzeti Biztonsági Felügyelet és a veszprémi Pannon Egyetem közös irányításával és együttműködésével egy olyan lehetőség nyílik meg Magyarország előtt, melynek keretében a gazdasági szektor, a kormányzat és az egyetemi szektor együttműködésében új megoldások, a folyamatosan megújuló és fejlődő információ-biztonsági fenyegetésekre újszerű válaszok születhetnek meg a jövőben. A központ az informatikai és információ-biztonsági kutatások és fejlesztések mellett a hazai egyetemi hallgatók és a felnőtt-szakképzés oktatási rendszerébe, valamint a továbbképzésre jelentkezők számára egyfajta információ-biztonsági elit képzést lesz képes nyújtani, ezzel a szakmának és a magyar szakembereknek nem csak a hazai, hanem a nemzetközi megbecsültségét is emelni fogja. További cél az is, hogy a NATO és EU tagállamok szakemberei keressék az új központ képzéseit, valamint együttműködések alakuljanak ki a lehető legtöbb szövetséges ország „kiválósági közponjaival”.

Az információs rendszereket érő támadások, az információ jogosulatlan megszerzésére irányuló külföldi és belföldi tevékenységek száma évről évre exponenciálisan nő. Sem a magánfelhasználók, sem pedig a vállalati és intézményi számítógép felhasználók nem lehetnek biztonságban addig, amíg a szakember képzésben, továbbképzésben nem jelennek meg azok a modulok, amelyek az új kihívásokra lesznek képesek felkészíteni azon szakértőket, akik ezeket a rendszereket tervezik, üzemeltetik, fejlesztik vagy csak felhasználják.

A kiberbiztonság, az adataink védelme, a minősített információk megfelelő kezelése, illetve kiszivárgásának megakadályozása globális kihívást jelent a világ mintegy kétmilliárd internet-felhasználója számára. A három szektor most elindított együttműködése megfelelő szintre emeli hamarosan Magyarországot abban a tekintetben, hogy vezető nemzet lehessen az informatikai és információ biztonság, a kibervédelem területén és a kiberbűnözés elleni harcban, ezzel mintegy folytatva a 2000-es évek elején elindított folyamatokat (Budapesti Egyezmény), valamint az elmúlt három évben a KIM irányítása alatt működő Nemzeti Biztonsági Felügyelet az információ-biztonság és kibervédelem területén elért hazai és nemzetközi sikereit.

A veszprémi központ olyan kutatásokat, fejlesztéseket, oktatási rendszereket fog kidolgozni és végrehajtani, amelynek keretében akár exportálható megoldások is születhetnek a jövőben, mindezzel a hazai privát szektor versenyképességét is fokozhatja az informatika és információ-biztonság szakterületén, valamint hozzájárulhat az állampolgárok személyes adatainak védelméhez és a magyar kormányzati és közigazgatási informatikai rendszerek biztonságának emeléséhez.

Forrás: Innoportal.hu

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment