Készül az első igazi orosz lopakodó bombázó

PAK-DAKészül az első orosz stratégiai nehézbombázó, amely elődjeivel ellentétben nem a nagy sebességet és a nagy hatótávolságú cirkáló rakétákat használja a támadáshoz, hanem a lopakodásra optimalizálják, így nem éri el a hangsebességet.

A PAK-DA külsőre rendkívül hasonlít az amerikai Northrop Grumman B-2 Spirit csupaszárny lopakodó nehézbombázóra – írta a National Interest, mérete megközelíti a Boeing 757-est. A csupaszárny építési módot most először használják az orosz repülés történetében.

A Tupolev elképesztő mutatókkal rendelkezik: hatótávolsága mintegy 10 ezer kilométer és 30 tonna fegyver hordozására képes – írta a Szputnyik. Fedélzetéről nagy hatótávolságú, hagyományos vagy nukleáris robbanófejjel ellátott cirkálórakéták, a legkülönbözőbb precíziós fegyverek, és a későbbiekben hiperszonikus rakéták indíthatók.

Első repülésére a tervek szerint valamikor 2021 előtt kerül sor, a szállítások 2023-ban kezdődhetnek. A PAK-DA projektet 2009-ben indították. Egyszerre három, jelenleg hadrendben álló nehézbombázót fog leváltani: a Tu-160-ast, aTu-95MS-t és a Tu-22M3-ast.
Barabás T. János

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment