Koronavirus: a magánbiztonsági ágazat felkészült a járványra

A magánbiztonsági ágazat felkészült a járvány által okozható gondok elhárítására — jelentették ki a Biztonságpiac által megkérdezett vezetők.

Felkészültünk a koronavírus kihívásaira — jelentette ki lapunknak Lovas Kázmér, az IN-Kal Zrt. vezérigazgatója. Első lépésként életbe léptettük azokat a biztonsági protokollokat, amelyek egy egészségügyi vészhelyzetre vonatkoznak. Néhány héttel ezelőtt részt vettünk egy biztonsági konferencián, amelynek a tematikáját úgy változtatták meg, hogy a koronavírussal kapcsolatos teendők kerültek a középpontba. Az itt elhangzottak alapján tovább szigorítottuk a bevezetett eljárásrendet. Vezérigazgatói utasításban tájékoztattuk a cég középvezetőit, az alvállalkozóinkat a teendőkről, illetve informáltuk a szerződött partnereinket, ügyfeleinket a változásokról, teendőkről.

Az alkalmazottainkat is értesítettük arról, hogyan védekezhetnek a vírus ellen, és mi a teendőjük, ha esetleg a fertőzés jeleit vélik felismerni magukon. Intézkedtünk, hogy minden általunk biztosított irodaházban, létesítményben legyen fertőtlenítőszer. Felkészültünk arra is, hogy az esetleg kieső munkatársainkat helyettesíteni tudjuk. Két gyorsreagálású akciócsoportot is létrehoztunk, hogy ha bármelyik általunk védett objektumnál intézkednünk kell, akkor az ne érjen váratlanul minket — közölte a Biztonságpiac.hu-val a vezérigazgató.

Van már érvényes Kormányhatározat ami a koronavírus elleni teendőket előírja, van egy tisztiorvosi határozat, ami ugyancsak mérvadó a teendőkre nézve, és mi is kiadunk egy határozatot, amely felhívja a biztonsági vállalkozásokat, amelyek vagyonőrzéssel foglalkoznak vegyék fel a kapcsolatot a cégekkel, amelyeknek dolgoznak, és ha eddig nem tették, akkor most ismerkedjenek meg az adott cég vészhelyzeti tervével — nyilatkozta a Biztonságpiac.hu-nak Fialka György, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) elnöke.

Mint az elnök elmondta, felhívták a tagjaik figyelmét arra, hogy minden cégnek kell lennie ilyen vészhelyzeti tervnek, amelyben meghatározzák, hogy a különböző vészhelyzetekben mi a teendő. Ez azért fontos, mert az ott dolgozó biztonsági személyzetnek ezt nem csak betartani, hanem betartatni is kötelessége. Ezen kívül a kamara egyelőre nem készül külön utasításokat adni, mert a túlszabályozás legalább annyira veszélyes, mint a szabályok hiánya, be nem tartása. A kamara elnöke külön felhívta a figyelmet arra, hogy az új Kormányhatározatok be nem tartása bűncselekmény, és komoly büntetést kockáztatnak azok, akik ezeket nem veszik komolyan.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment