Második világháborús hősi halottakat exhumáltak Nádasdladányban

Három, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak a Fejér vármegyei NádasdladánybanHárom, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak a Fejér vármegyei Nádasdladányban – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága.

Nádasdladány katolikus temetőjében a második világháború hadműveletei alatt és után több hősi halált halt magyar katonát is eltemettek. Az elmúlt évtizedek viharait csak Koronczai János honvéd síremléke vészelte át, amelynek környezetében a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) végzett feltárást, saját katonáikat keresve. A munka során jeltelen sírokban magyar katonák földi maradványait találták meg, amiről tájékoztatták a Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságot.

Az igazgatóság munkatársai február 28-án végeztek feltárást Nádasdladányban. Az első maradvány mintegy 1,2 méteres mélységből került elő. A sírban a maradványok mellett megtalálták a 36M azonossági jegytokot, ami ugyan sérült volt, mégis elég információt tartalmazott az azonosításhoz. A szakemberek Marton József tartalékos honvéd földi maradványait találták meg.

A tartalékos honvéd mellett újabb magyar katona földi maradványai kerültek elő, akinél szintén megtalálható volt azonossági jegytokja. Bár a jegytok az előzőnél sokkal rosszabb állapotban volt, segítségével a korábban említett Koronczai honvédként azonosították a szakemberek a maradványokat. Előkerült egy harmadik magyar katona földi maradványa is, a korábbi feltárás miatt kis mértékben bolygatva. A katona mellől előkerült egy Magyar Bronz Vitézségi Érme, amely alapján a későbbiekben nagy eséllyel megállapítható lesz a személyazonossága.

Az exhumált három magyar katona földi maradványait Budapestre szállították. A magyar katonákat Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen fogják újratemetni.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment