Meghalt az utolsó tajvani nő, akit a II. világháborúban a japán hadsereg szexuális rabszolgaságra kényszerített

Kim Bok-dongMeghalt 92 éves korában az utolsó tajvani nő, akit a japán birodalmi hadsereg szexuális rabszolgaságba kényszerített a második világháború alatt – közölte a Tajpeji Nőmentő Alapítványra hivatkozva (TWRF) a helyi CNA hírügynökség.

Az egykori áldozatot, Kim Bok-dong-ot zártkörű temetésen búcsúztatták, halálának hírét csak hétfőn hozták nyilvánosságra – közölte a TWRF.

A hadsereg által szexuális rabszolgaságra kényszerítettek története remélhetőleg nem fog feledésbe merülni a (tajvani) áldozatok elhalálozásával – jegyezte meg az alapítvány, azt szorgalmazva, hogy történetüket vegyék bele az iskolai tankönyvekbe, valamint részletesen publikálják a tajvani történelmi kutatóintézet és levéltár kiadványaiban.

Az alapítvány azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is követelni fogja a japán kormánytól, hogy kérjen bocsánatot, és kompenzálja az egykori áldozatokat és családtagjaikat.

A második világháború idején a japán katonák az általuk megszállt területeken, így Koreában, Kínában, a mai Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Tajvanon becslések szerint mintegy kétszázezer nőt hurcoltak el az otthonukból és kényszerítettek szexuális rabszolgaságra több száz katonai bordélyházban.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment