Megkezdődött Izrael történetének legnagyobb nemzetközi légi hadgyakorlata

Megkezdődött Izrael történetének legnagyobb, Kék zászlónak elnevezett nemzetközi légi hadgyakorlata a Negev-sivatagban négy ország több tucat repülőgépének a részvételével – közölték hétfőn izraeli médiaforrások.

 

Vasárnap mintegy ötven repülőgép felszállásával kezdődött meg az Ovda nevű légibázison Izrael eddigi legnagyobb légi gyakorlata, amelyre több mint egy éve készültek a helyi légierő egységei – adta hírül az izraeli média.

Noha a közös amerikai, izraeli, görög és olasz katonai gyakorlatot az iráni nukleáris programról kötött megállapodás elfogadásával egy időben tartják, az izraeli hadseregnél hangsúlyozták, hogy a gyakorlatnak semmi köze sincs az iráni fejleményekhez. A hadsereg illetékeseinek a közlése szerint a részt vevő országok maguk állják a légi gyakorlat rájuk eső költségeit. A berepüléseket több mint húsz ország megfigyelői követik, főképpen katonai attasék, többek között a ciprusi és a bulgáriai légierő képviselői, míg Törökország és Lengyelország képviselői nem jelentek meg. A lengyel pilóták az elmúlt hónapokban ugyan együtt gyakorlatoztak izraeli partnereikkel, de pénzügyi megfontolásból végül lemondták részvételüket.

A hadgyakorlaton többek közt légvédelmi rakéták – a vállról indíthatótól a fejlett föld-levegő rendszerekig – beazonosítását próbálják meg, és kipróbálnak egy új információtovábbító rendszert is, amely a repülőgépek adatait bevetés közben a földi erőkhöz küldi. „Az izraeli hadsereg már több mint három évtizede gyakorlatozik együtt más országok katonai erőivel, de csak a legutóbbi időkben kezdődött meg a rendszeres közös kiképzés, és ennek részeként a Görögországba történő napi berepülések” – mondta a hadsereg egyik tisztje. A hatvan vadászgépet felsorakoztató Kék Zászló hadgyakorlat a tervek szerint csütörtökön ér véget.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment