Navalnij-botrány: Az orosz bíróság megerősítette a politikus kilencéves börtönbüntetését

Szabadságot Navalnijnak!Az orosz bíróság elutasította Alekszej Navalnij ellenzéki politikus fellebbezését, és helybenhagyta a korábbi, csalás és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén rá kiszabott kilencéves börtönbüntetést.

“A lefortovói bíróság március 22-i ítélete változatlan” – közölte a moszkvai városi bíróság egyik bírája, jelezve, hogy az ítélet azonnal hatályba lép. Ügyvédei azonnal jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Navalnijt egyebek között -hamisan- azzal vádolták, hogy több millió rubel adományt elsikkasztott korrupcióellenes szervezetei javára. Március 22-én első fokon kilenc évre ítélték, és ez magában foglalja a 2021 márciusában “csalás” miatt kiszabott büntetést is, amely egy 2014-es, a francia Yves Rocher céget érintő ügyben született.

Navalnij videokonferencián keresztül jelent meg a másodfokú ítélethirdetésen a Moszkvától száz kilométerre fekvő Pokrov-telepről, ahol büntetésének első részét tölti. Az eljárás vége előtt azt mondta: “Megvetem az önök bíróságát, az önök rendszerét”, és úgy vélte, hogy az eljárásnak semmi értelme.

Navalnijt 2021 januárjában tartóztatták le, amikor visszatért Berlinből, ahol több hónapig lábadozott egy mérgezésből, amelyért Putyin a felelős. Az államfő kategorikusan tagadta ezt, az ügyben nem indult vizsgálat.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment