Németországi választás: mindenki együtt akar működni a győztessel

Német határMagyarország bármilyen kormány is jön létre, azzal együtt fog dolgozni
Magyarország természetesen tiszteletben tartja a német választópolgárok döntését, s bármilyen kormány is jön létre a szavazói akarat alapján, azzal együtt fog dolgozni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető újságírói kérdésre reagálva kommentálta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szűk győzelmével záruló németországi választás eredményét. Aláhúzta, hogy Magyarország készen áll az együttműködés további fejlesztésére Németországgal, miután a két ország fontos szerepet játszik egymás életében.

Ausztria az eddigi együttműködést folytatná
Az osztrák kormány arra számít, hogy az eddigi jól bevált együttműködést a jövőbeni német kormánnyal is folytatni tudja – jelentette ki hétfőn az osztrák kancellár. Németország és Ausztria „közeli partnerek és barátok” – hangsúlyozta Sebastian Kurz. A németországi választások eredménye a legkülönbözőbb konstellációk lehetőségét rejti magában, és a következő hetekben kiderül, ki lesz a kancellár – jelentette ki. Kurz a német parlamenti választások előtt a CDU/CSU pártszövetség mellett kampányolt. A Berlinben Armin Laschettel, az uniópártok kancellárjelöltjével lezajlott találkozóján pedig egy lehetséges baloldali kormányváltás „veszélyeire” figyelmeztetett. Úgy értékelte, hogy csakis egy, a CDU/CSU részvételével működő kormány akadályozhatja meg a baloldali kormányzást Németországban.

Moszkva folytonosságot vár Berlintől a kétoldalú viszonyban a német választások után
Oroszország élénk figyelemmel kísérte a német választásokat, és folytonosságot vár el Berlintől a kétoldalú viszonyban – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában. „Az Európa legnagyobb országában megtartott választás természetesen olyan folyamat, amely gyakorlatilag az egész világ figyelmét magához láncolja, és mi is nagy figyelemmel nézzük, hogy mi történik, mi az eredmény. Természetesen folytonosságra számítunk kétoldalú viszonyunkban” – fogalmazott Peszkov. Hangsúlyozta a két ország közötti kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatok fontosságát, és kifejezte Moszkva érdekeltségét ezek folytatásában. Mint mondta, Oroszország és Németország között vannak nézetkülönbségek, de a felek egyetértenek abban, hogy ezeket tárgyalások útján kell rendezni.

Prágában nem számolnak a cseh-német kapcsolatok változásával
A cseh politikusok nem számolnak azzal, hogy a német parlamenti választások eredménye befolyással lenne Prága és Berlin viszonyára. „Alakuljon Berlinben bármilyen kormány, a fontos az, hogy megértsük egymást, és tudjunk közösen dolgozni országaink és Európa érdekében” – írja Jakub Kulhánek szociáldemokrata cseh külügyminiszter a Twitteren hétfőn megjelent bejegyzésében. A miniszter rámutatott: a cseh-német kapcsolatok az utóbbi években nagyon jól alakultak, és bízik abban, hogy ez így lesz a jövőben is. Kulhánek úgy véli, hogy jó esély van a két ország stratégiai partnerségének megerősítésére a kereskedelemben, a tudományban, a közlekedésben, a biztonságpolitikában és az Európai Unióban is.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment