Orosz agresszió: az ukrán tüzérség megsemmisített egy orosz rohamcsapatot Bahmutnál

Ukrán tüzérségAz ukrán 60. gépesített dandár tüzérsége megsemmisítette a Donyeck megyei bahmuti front egyik szakaszán az orosz erők rohamcsoportját – közölte Roman Hriscsenko, az ukrán erők 127. területvédelmi dandárjának parancsnoka.

A katonai vezető közlése szerint alakulatának légi felderítése rögzítette az orosz rohamcsapatot, és értesítette a 60. gépesített dandárt. Szavai szerint utóbbiak tüzérsége két jól irányzott lövéssel megsemmisítette az ellenséges csoportot.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a légi felderítés és a tüzérség tömören és hatékonyan kommunikál egymással. Az ukrán vadászgépek éberségükkel és pontosságukkal biztosítják az ellenség visszaszorítását” – hangsúlyozta a parancsnok. Arra nem tért ki, hogy konkréten mekkora veszteséget okoztak az orosz hadseregnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét haditanácsot hívott össze, amelyen egyebek mellett meghallgatta Olekszandr Szirszkijnek, a szárazföldi erők parancsnokának jelentését. „Meghallgattuk Szirszkij tábornok jelentését, akinek alakulatai erejükön felül teljesítve bizonyos irányokban visszavonulásra kényszerítették az ellenséget” – közölte Zelenszkij.

Szirszkij a héten többször adott hírt az ukrán katonák Bahmutnál aratott sikereiről. Közölte, hogy az ukrán erők ellentámadásba mentek át, helyenként két kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat, akik több állásuk feladására kényszerültek.

Zelenszkij tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők több vezetőjének beszámolóját is meghallgatták. Ezek alapján az elnök közölte, hogy a dél-ukrajnai odesszai régióban és az ország északi részén is az ukrán erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára azt közölte, hogy Putyinnak nem vezetett semmire egyetlen arra irányuló kísérlete sem, hogy „megfelelő válaszlépésekkel” megfélemlítse Ukrajnát és a világot, Oroszország számára pedig a legrosszabb csak most kezdődik.

Danyilov arra reagált, hogy csütörtökön a Kreml „megfelelő választ” ígért a Nagy-Britannia által adományozott nagy hatótávolságú Storm Shadow típusú rakéták Ukrajnába érkezésére.

Zelenszkij újabb oroszellenes szankciókat vezetett be
Zelenszkij jóváhagyta pénteken az RNBO új szankciók bevezetéséről szóló határozatát. A bűntető intézkedés azokat sújtja, akiken keresztül Oroszország ellenőrzése alatt tartja Ukrajna negyedik legnagyobb acélgyártó vállalatát, a Zaporizssztalt. A vonatkozó rendeletek aláírásáról Zelenszkij a Telegramon tájékoztatta a közvéleményt. Az első szankciócsomag az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a Zaporizssztalra vonatkozik. Ebben 13 olyan magánszemély – valamennyien örmény állampolgárok -, és 28 olyan vállalat ellen vezet be az elnök korlátozó intézkedéseket, akik és amelyek segítségével az Oroszországi Föderáció megtartotta ellenőrzését a Zaporizssztal felett. „Megindítjuk az orosz részesedés elkobzására vonatkozó eljárást. Ezentúl a vállalat Ukrajnának és az ukránoknak fog dolgozni” – jelentette ki Zelenszkij.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment