Orosz agresszió: Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, holland és román külügyminiszter

Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszterKözösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportjának kiképzőközpontját pénteken Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter az erdélyi Nagysinken, ahol – a román és más nemzetiségű katonákkal együtt – több száz francia és holland katona teljesít szolgálatot, délután pedig közös nyilatkozatot írtak alá Bukarestben a három ország külpolitikai és védelmi együttműködéséről.

Aurescu a katonák előtt mondott beszédében köszönetet mondott Románia NATO-szövetségeseinek, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára reagálva katonákat küldtek a szövetség keleti szárnyára, ezzel is egyértelművé téve, hogy a tagállamok közösen és eltökélten védik a NATO területének minden négyzetcentiméterét.

A nagysinki támaszponton állomásozó francia katonák nagy része a napokban tért vissza a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren rendezett hadgyakorlatról, ahol mintegy hatszáz francia katona, kétszáz páncélos – köztük a tavaly ősszel Romániába áthelyezett francia Leclerc harckocsik – részvételével tartottak éleslövészetet, hogy ellenőrizzék: milyen gyorsan tudnának adott esetben a NATO-tagállamok egy megtámadott társuk segítségére sietni.

Colonna francia külügyminiszter a kelet-ukrajnai Odessza kikötővárosban, illetve a Moldovai Köztársaságban tett látogatása után érkezett Romániába.

A NATO – francia parancsnokság alatt működő – romániai harccsoportját tavaly májusban hozták létre azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével, amelyeket az Ukrajna elleni oroszt támadást követően az úgynevezett Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába.

A francia, holland és román külügyminiszter péntek délután Bukarestben folytatta megbeszéléseit. Az ezt követő közös sajtóértekezleten Colonna leszögezte: Franciaország – szövetségeseihez hasonlóan – addig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges, egyebek mellett tüzérségi és légvédelmi fegyverekkel látja el, hogy meg tudja védeni szuverenitását az orosz agresszióval szemben.

Az esetleges béketárgyalások feltételeit firtató újságírói kérdésre válaszolva a francia diplomácia vezetője azt mondta: „ha majd kiegyensúlyozódnak az erőviszonyok, remélhetőleg újrakezdődik a párbeszéd”. Colonna hozzátette: az ukrán elnök békejavaslata szerint is akkor ülhetnek tárgyalóasztalhoz, ha Oroszország véget vet az agressziónak.

Hoekstra köszönetet mondott Romániának az ukrajnai menekültek támogatásáért, és az ukrán gabonaexport alternatív útvonalainak biztosításáért. A holland külügyminiszer szerint továbbra is támogatni kell Ukrajnát fegyverzettel, az EU-nak folytatnia kell szankciós politikáját, a nemzetközi közösségnek pedig különleges törvényszéket kell létrehoznia, amely felelősségre vonja a háborús bűnösöket.

A nagysinki támaszponton tett közös látogatás előtt a román külügyminiszter kétoldalú megbeszélést is folytatott holland kollégájával, amelyen elsősorban a holland és osztrák vétó miatt meghiúsult román és bolgár schengeni csatlakozásról egyeztettek a felek. Az erről kiadott román külügyi közlemény szerint Hoekstra megerősítette, hogy Hollandia támogatja Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe, Aurescu pedig azt ígérte, hogy – bár nem ért egyet a két téma összekapcsolásával – Románia mindent megtesz azért, hogy eloszlassa Hollandia és Ausztria illegális migrációval kapcsolatos aggályait.

Románia mielőbbi schengeni csatlakozásának támogatásáról, illetve a NATO keleti szárnyának közös védelmét és az Ukrajnának nyújtandó segítség fokozását célzó háromoldalú együttműködésről pénteken közös nyilatkozatot is aláírt a francia, a holland és a román külügyminiszter.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment