Orosz agresszió: továbbra is heves harcok dúlnak Bahmutnál

Bahmut, UkrajnaVáltozatlanul heves harcok zajlanak a Donyeck megyei Bahmutnál, az orosz csapatok Bahmut központja felé igyekeznek előrenyomulni, de az ukrán erők feltartóztatják őket – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

„Folytatódik Bahmut védelme, heves harcok zajlanak a teljes arcvonalon a keleti erőcsoport felelősségi övezetében” – fogalmazott a parancsnok, aki ehhez még hozzátette, hogy az orosz erők jelentős veszteségeket szenvednek a térségben, katonákat, felszerelést és fegyverraktárakat is beleértve. Kifejtette, hogy a 24. dandár tüzérsége erőteljes csapásokat mér az orosz állásokra, a 80. dandár deszantosai pedig visszatartják az ellenség támadásait.

Az ukrán határőrszolgálat kedden arról számolt be, hogy lelőttek egy orosz megfigyelő drónt Bahmut légterében.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az elmúlt nap során két civil vesztette életét Bahmutban, illetve Avgyijivkában, a két településen ezen felül hárman sérültek meg. Az általa ismertetett adatok szerint az orosz invázió tavaly februári kezdete óta mostanáig az orosz erők támadásai következtében 1420 helyi lakos halt meg a régióban, és 3244-en szenvedtek sérüléseket.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap folyamán mintegy 960 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége elérte a hozzávetőleg 166 570 főt. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek között 15 orosz harckocsit és kilenc tüzérségi fegyvert.

Rokszolana Pidlasza, az ukrán parlament költségvetési bizottságának elnöke közölte, hogy a törvényhozás 537,2 milliárd hrivnyával, azaz körülbelül 5121 milliárd forinttal megnövelte a védelmi kiadásokra elkülönített összeget az állami költségvetésben.

A Kijev melletti Bucsába látogatott a japán kormányfő
Kisida Fumio japán miniszterelnök keddi ukrajnai látogatása során felkereste a Kijev megyei Bucsát, azt a települést, ahol orosz katonák számos súlyos atrocitást követtek el a helyi lakosok ellen az Ukrajna elleni támadás kezdetén. „A világ megdöbbent, amikor egy éve ártatlan civileket gyilkoltak meg Bucsában. Látván ezt a helyet, valóban nagy haragot érzek emiatt az atrocitás miatt” – mondta Kisida. A miniszterelnök koszorút helyezett el Bucsában a helyi templomnál, majd egyperces néma csenddel és meghajlással tisztelgett a halottak emléke előtt. A japán kormányfő kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Látogatásának célja, hogy „kifejezze tiszteletét az ukrán nép bátorsága és türelme iránt, amely Zelenszkij elnök vezetésével kiáll hazája védelméért, és hogy Japán és a G7-országok vezetőjeként szolidaritásáról és rendületlen támogatásáról biztosítsa Ukrajnát”. Az ukrán elnök a japán miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elfogadta Kisida felkérését, és videoösszeköttetés útján részt vesz a G7-csoport májusi hirosimai csúcstalálkozóján. Zelenszkij és Kisida nyilatkozatot írtak alá a két ország különleges globális partnerségéről. „Ez a dokumentum tükrözi azokat az értékeket, amelyeket védünk, és a még megvalósulásra váró törekvéseinket” – mondta a japán miniszterelnök a dokumentum aláírása után.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment