Porkoláb dandártábornok a NATO innovációs hálózatának vezető testületében

Porkoláb Imre Zoltán tábornok és Novák Katalin államfőv A NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat hétfőn megtartott elnökségi ülésén a magyar jelöltet, Porkoláb Imre Zoltán dandártábornokot, a Honvédelmi Minisztérium innovációért felelős miniszteri biztosát választotta az igazgatótanács elnökhelyettesének.

A tárca közleményében emlékeztetett arra, hogy a NATO DIANA létrehozásáról a 2021. júniusi, brüsszeli NATO-csúcstalálkozón döntött a védelmi szövetség. Feladata, hogy összekösse a nemzetek védelmi innovációs ökoszisztémáját, valamint, hogy lehetőséget biztosítson a startupok, kisvállalatok és egyetemek együttműködésére.

Mint írták, az igazgatótanács elnökhelyettese a NATO felső vezetőivel, a DIANA ügyvezető igazgatójával és a DIANA igazgatótanácsának elnökével közösen a védelmi innováció stratégiai irányainak és kihívásainak azonosításában, illetve tervezésében vesz részt.

A dandártábornok kinevezése jelentős lépés a magyar haderő és védelemipar szempontjából, hiszen a terület irányításáért felelős miniszteri biztosként a modern, XXI. századi hadsereg fogalmának egyik legfelkészültebb szakértője, személyében a magyar innováció szószólója kerül a legnagyobb nemzetközi védelmi szövetség vezető pozíciójába – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Porkoláb tábornok tapasztalt katonai szakember. Elvégezte a neves brit Sandhursti Királyi Katonai Akadémiát. Volt a Honvéd Vezérkar főnökének szárnysegédje, egy hadosztály hírszerzési elemző főnöke, az afganisztáni misszióba készülő csoportokat felkészítő zászlóalj parancsnoka, nemzeti képviselő a NATO Transzformációs Parancsnokságán, a NATO stratégiai parancsnokának képviselője az amerikai védelmi minisztériumban (Pentagon), és dolgozott a Miniszterelnöki Kormányirodában. 2020-tól a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója. Idén, november 1-től a védelmi innovációért felelős miniszteri biztossá nevezték ki.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment