Portugália és Románia katonai együttműködését méltatta a két államfő a NATO dél-romániai kiképzőközpontjában

Marcelo Rebelo de Sousa portugál és Klaus Iohannis román államfőPortugália és Románia kiváló katonai együttműködését méltatta Marcelo Rebelo de Sousa portugál és Klaus Iohannis román államfő Caracalon, ahol közösen látogatták meg a dél-keleti többnemzetiségű NATO-dandár kiképző központját.

A dél-romániai városban teljesít szolgálatot – román és észak-macedón csapatokkal közösen – a portugál szárazföldi erők egyik kontingense. De Sousa a katonákhoz intézett beszédében kiemelte: Portugália a nemzetközi missziókba küldött katonái révén szolidaritását fejezi ki észak-atlanti partnereivel, olyan körülmények között, amikor az Ukrajna elleni „brutális, elfogadhatatlan orosz invázió” komolyan fenyegeti egész Európa stabilitását és biztonságát.

Minden, ami az Észak-atlanti Szövetséget aggasztja, az Portugáliát is aggasztja: ezért küld katonákat a nemzetközi jelenlét megerősítése érdekében a NATO keleti szárnyára, Romániába – mutatott rá a portugál államfő. De Sousa szerint országának kiváló a katonai együttműködése Romániával, amit az utóbbi években a közös légtérvédelmi járőrözéssel, közös kiképzésekkel, az együttműködési képesség fokozását, és a készenlét növelését célzó közös gyakorlatozással mélyítettek el.

A román elnök köszönetet mondott a NATO keleti szárnya védelmét és elrettentő képességét erősítő portugál katonai jelenlétért, amely szerinte a védelmi szövetség összetartását és eltökéltségét bizonyítja az Ukrajna elleni orosz invázió közepette. Iohannis külön megköszönte a román légierő korszerűsítéséhez nyújtott portugál segítséget, arra utalva, hogy országa Portugáliától vásárolta első F-16-os harci repülőgépeit, a román pilóták kiképzéséről pedig a portugál légierő gondoskodott.

Románia ugyanakkor támogatja a NATO déli szárnyának védelmét és elrettentő képességét erősítő intézkedéseket is, a szövetség teljes területének 360 fokos védelméről szóló koncepció alapján – hangoztatta a román államfő.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment