Szíriai és iraki kurd hadállásokat bombázott a török légierő

török vadászrepülőgépÉszak-szíriai és észak-iraki kurd hadállásokra mért csapásokat a török légierő – jelentette az NTV török hírtelevízió.

Az újabb török légicsapásokra egy héttel az után került sor a két térségben, hogy múlt vasárnap robbantásos merénylet történt Isztambul zsúfolt sétálóutcájában, az Istiklalon. A hat halálos áldozatot követelő támadást Ankara a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez kötötte. A PKK ugyanakkor visszautasította a felelősséget a terrorcselekményért.

A török légierő mostani beavatkozása a Karom-Kard fedőnevet viseli – tájékoztatott a török védelmi minisztérium. A műveletben eddig több mint ötven légi jármű vett részt, és legkevesebb száz célpontot ért csapás.

Észak-Szíriában a harci gépek a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia állásait támadják. A milíciát a török vezetés a PKK szíriai szárnyának tekinti, és nemzetbiztonsági fenyegetést jelentő terrorszervezetként kezel. Szíriában többek között Kobani, Tell-Rifát és Derik térségét sújtották találatok, míg Irakban a PKK második legfontosabb fészkének számító Szindzsárt.

A szíriai állami televízió megerősítette a csapások hírét, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet pedig azt közölte, hogy 25 légitámadás érte az ország kurd milíciák ellenőrizte részét, és legalább tíz katona és milicista halt meg.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment