Több ügyet tárgyaltak a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésén

A magyarországi rendezvények biztosításáról, a wifi-ügyről, a letelepedési kötvényekről, az országgyűlési választási rendszer informatikai védelméről is tárgyalt csütörtöki, zárt rendkívüli ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Molnár Zsolt, a testület elnöke először hétfőre hívta össze a testület rendkívüli ülését, de az a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt.

A csütörtöki ülés napirendjén viszont az aktuális nemzetbiztonsági kérdések mellett a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter által benyújtott, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítési kérelmek megtárgyalása is szerepelt. Mások mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, a katonai és polgári szolgálatok vezetői és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is tájékoztatást adott a testületnek.

A mintegy kétórás ülés után Németh Szilárd, a testület alelnöke felidézte: az utolsó nemzetbiztonsági bizottsági ülésen konszenzussal abban állapodtak meg, hogy a két parlamenti ülésszak között csak akkor hívnak össze rendkívüli testületi ülést, ha “nagyon alapos és indokolt témák vannak”. Most ilyen volt az országgyűlési választási rendszer informatikai védelmével kapcsolatos döntések meghozása – emelte ki Németh.

Németh felolvasta Molnár hétfői nyilatkozatát is, miszerint az elnök Szél Bernadettel közösen ősztől a nemzetbiztonsági bizottság ülésein szeretne tényfeltáró vizsgálatot a nemzeti együttműködés rendszerének különböző ügyeiben. Németh megengedhetetlennek nevezte, hogy “szórakozásból, botránykeltésből” hívják össze a testületet “hazudozásokon alapuló ügyekben”.

Szél viszont Németh-et szólította fel: “ne játsszon”, s kellő létszámmal és felkészültséggel vegyenek részt a testület ülésein. Szél és Molnár felháborodását fejezte ki amiatt is, hogy a Molnár által néhány órára egy repülőn hagyott magánlaptojának ügyébe belekeverték a konzuli szolgálatot is, veszélyeztetve ezáltal a magyar állampolgárok bizalmát.

Molnár és Németh is elismerését fejezte ki az eddigi magyarországi kiemelt rendezvényeken – köztük a vizes világbajnokságon – a résztvevők biztonságát garantáló szerveknek.

Németh az elmúlt időszakban nemzetközileg is kiemelt érdeklődésű sikeresen megrendezett magyarországi rendezvényekkel kapcsolatban azt hangsúlyozta: Magyarország a legbiztonságosabb ország képét mutatta. Felidézte, hogy a vizes világbajnokság történetében még egy szervező sem kapott olyan magas értékelést, mint Magyarország. A rendőrség, a honvédség, a titkosszolgálatok és a Terrorelhárítási Központ példaértékű együttműködésben garantálta a résztvevők biztonságát a fővárosban és Balatonfüreden egyaránt.

A vizes vb úgynevezett orosz-azeri wifi-ügyéről viszont eltérően vélekedtek a testület kormánypárti és ellenzéki tagjai. Németh kiemelte: az érintett cég – amellyel végül nem is kötötték meg a szerződést – minden biztonsági ellenőrzésen megfelelt. Ezért erről a nemzetbiztonsági bizottságnak nincs mit tárgyalnia.

Molnár és Szél szerint viszont illetéktelen kezekbe kerülhettek volna a magyar állampolgárok adatai, s az eset szabályozási hiányosságokra világított rá. Szél tájékoztatása szerint a belügyminiszter az ülésen azt mondta: a Belügyminisztérium kezdeményezni fogja az érintett jogi szabályozás módosítását.

A letelepedési kötvénnyel kereskedő cég kirablásával kapcsolatban Németh annyit mondott, folyamatban van a nyomozás. Molnár azt mondta: visszatérnek még az ügyre, mert nemzetbiztonsági vonatkozásban továbbra is kérdés például, hogy idegen országnak van-e köze a betöréshez.

Ennek kapcsán Szél azt szeretné, ha a testület következő ülésen Rogán Antal miniszter személyesen tisztázná a helyzetet, miután állítása szerint az ő és Habony Árpád ügyvédje is érintett.

Molnár azt is elmondta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ jegyértékesítési rendszerének problémái is szabályozási hiányosságokra mutattak rá. A politikus arról is beszámolt, hogy az ülésen a belügyminiszter és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója is megerősítette, hogy a NATO továbbra is elismeri a magyar katonák teljesítményét, s a NATO és Magyarország között “feltétel nélküli” a bizalom. Molnár ugyanakkor megjegyezte, azzal kapcsolatban továbbra sem “teljesen nyugodt”, hogy milyen a NATO bizalma a magyar politika, és a magyar kormány felé.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment