Kína kész fejleszteni az Egyesült Államokkal való katonai kapcsolatait

USA vs. KínaKína kifejezte hajlandóságát, hogy katonai kapcsolatokat fejlesszen ki az Egyesült Államokkal, miután a két ország megerősítette a kétoldalú kommunikációs csatornák újbóli megnyitásának fontosságát haderejük között.

Csang Jo-hszia tábornok, Kína legfőbb nemzetvédelmi szervezete, a Központi Katonai Bizottság alelnöke a Pekingi Hsziangsan Fórum elnevezésű nemzetközi biztonságpolitikai eseményen tartott beszédében kijelentette, hogy Peking a „kölcsönös tisztelet, a békés egymás mellett élés és a mindenki számára előnyös együttműködés elve alapján” fejleszti a katonai kapcsolatokat Washingtonnal.

Csang elmondta, hogy óva int minden olyan lépéstől, amely Tajvan Kínától való bármilyen formában történő elszakítását célozza, mert a sziget Kína alapvető érdekeinek középpontjában áll. Hozzátette: a kínai hadsereg soha nem fogja megengedni az ilyen törekvéseket, és soha nem lesz elnéző velük szemben, mert az egy Kína elve a nemzetközi közösség egyetemes konszenzusa.

A tábornok kiemelte, hogy bizonyos országok folyamatosan viszályt szítanak a világban, beavatkozva más országok belügyeibe. „Saját érdekeik érdekében folyamatosan viszályt szítanak mindenfelé, ami számos geopolitikai problémát eredményez” – fogalmazott.

Csang az Oroszországgal való stratégiai együttműködés és koordináció elmélyítéséről is beszélt, és egy külön találkozón elmondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek, hogy Kína kész együttműködni Oroszországgal a különböző biztonsági fenyegetésekre és kihívásokra való aktív reagálás érdekében. Csang után Sojgu is felszólalt a fórumon, ahol bírálta a nyugati országokat, mondván, hogy az Egyesült Államok „fáradhatatlanul dolgozik hegemóniájának fenntartásán”, és hogy egyre nagyobb az ellenállás „az új típusú nyugati gyarmatosítással” szemben. Sojgu szerint az Egyesült Államok katonai tevékenysége egyre fokozódik Ázsiában, és óvatosságát fejezte ki a Washington, Szöul és Tokió közötti rakétaindítási információk megosztásával kapcsolatban, amelynek célja „Kína és Oroszország elrettentése”. Az orosz védelmi miniszter azt is elmondta, hogy Moszkva hajlandó tárgyalásokat folytatni az ukrajnai válság konfliktus utáni rendezéséről és a nyugati országokkal való együttélésről „ha a feltételek megfelelőek”, de felszólította őket, hogy a párbeszéd érdekében hagyjanak fel a Moszkva szerint „destruktív politikával”.

A koronavírus-járvány miatt négy év után először megrendezett, keddig tartó háromnapos fórumot Csang nyitotta meg Li Sang-fu távollétében, aki eredetileg a fórum házigazdája lett volna, de két hete leváltották a védelmi miniszteri posztról.

Az eseményen több tucat ország katonai képviselői vesznek részt, köztük egy amerikai küldöttség is, amelyet Cynthia Carras, az amerikai védelmi minisztérium Kínáért, Tajvanért és Mongóliáért felelős főigazgatója vezet.

A kínai állami média jelentése szerint Csang a bizottság harmadik rangú tisztviselőjével, Ho Vej-donggal együtt kétoldalú megbeszéléseket is folytatott Laosz, Mongólia, Fehéroroszország, Kelet-Timor és Mianmar védelmi minisztereivel.

Amerikai-kínai csúcstalálkozó lesz a jövő héten San Franciscóban

Joe Biden amerikai elnök jövő héten személyesen tárgyal Hszi Csin-ping kínai elnökkel – jelentette be a Fehér Ház. Az elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető megbeszélésének témái között szerepel majd a kétoldalú viszony értékelése, a kommunikációs csatornák fenntartásának fontossága, valamint regionális és globális ügyek.

„Építve a 2022 novemberében Bali szigetén tartott találkozóra a két vezető megvitatja majd, hogy az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság miként kezelheti felelősséggel a közöttük zajló versenyt, és tud együttműködni azokon a területeken, ahol érdekeik találkoznak” – fogalmaz a Fehér Ház szóvivője által aláírt közlemény.

Az Egyesült Államok és Kína viszonyát számos, az elmúlt egy évben történt geopolitikai fejlemény tette feszültebbé, ide tartozik az idén februárban az Egyesült Államok felett megsemmisített állítólagos kínai hírszerző léggömb, valamint Kína szélesedő kapcsolatai Oroszországgal, Iránnal és Észak-Koreával a folytatódó ukrajnai, és az októberben kezdődött közel-keleti fegyveres konfliktusok közepette.

Biden és Hszi a tervek szerint jövő szerdán folytat négyszemközti megbeszélést az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szombaton kezdődő San Franciscó-i csúcstalálkozójának keretében.

A Fehér Ház az elmúlt hónapokban többször kifejezte Biden szándékát arra, hogy ismét találkozzon a kínai elnökkel, és adminisztrációjának több tagja is Pekingben járt az elmúlt időszakban, hogy a szakpolitikai együttműködés kérdéseiről egyeztessen.

Észtország nem engedheti meg tajvani iroda megnyitását

Az észt média arról számolt be, hogy Kína észtországi nagykövete Kuo Hsziao-mej az észt-kínai parlamenti csoport elnökével, Toomas Kivimagival folytatott megbeszélésen arra figyelmeztetett, hogy elhagyja az országot, ha Tajvan képviseleti irodát nyit Észtországban. „Kína felszólítja az észt felet, hogy tartsa magát az „egy Kína” elvhez, tartózkodjon attól, hogy Tajvan bármilyen hivatalos szervezetet hozzon létre, és hatékonyan védje meg a kétoldalú kapcsolatok politikai alapjait” – mondta Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő. Kína továbbra is saját területe részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad ellenkezésének a Tajvan függetlenségét támogató bármely lépést illetően. A tajvani külügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy egyelőre tárgyalási szakaszban van az észtországi képviseleti iroda felállítása, és hogy a két fél még nem állapodott meg a kérdésben. Joseph Wu tajvani külügyminiszter a héten a három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban tesz látogatást, melyek közül Tajvan Lettországban és Litvániában már rendelkezik képviselettel.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment