A Belügyminisztérium és a BvOP sikeresnek ítélte a fogvatartottak reintegrációját

tanuló elítéltA fegyintézetekben büntetésüket töltő emberek szabadulás utáni társadalmi visszailleszkedését szolgálja az a program, amelynek zárórendezvényét hétfőn tartották a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) és a Belügymisztérium képviselőinek jelenlétében Budapesten.

A Belügyminisztériumban rendezett eseményen mások mellett Lénárd Krisztina, az európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkárság monitoring, tervezés-koordinációs és felügyeleti főosztályának vezetője ismertette a 15 éve elindított, október végén záruló, a Fogvatartottak reintegrációja elnevezésű projekt történetét, illetve annak eredményeit.

A büntetés-végrehajtási (bv) intézetekben megvalósuló Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban megvalósuló projekt célja az elítéltek és a letartóztatottak társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjának erősítése, és ezzel a bűnismétlés kockázatának csökkentése.

Sinkó Csaba bv-ezredes, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka arról beszélt, igyekeznek javítani az elítéltek iskolázottsági szintjét – beleértve szakképesítés szerzését -, segítve ezzel, hogy szabadulásuk után elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. A programba olyan elítéltek kerülhettek be, akiknek kevesebb mint öt év van hátra a büntetésükből.

A programban a Belügyminisztérium és a BvOP közösen vett részt, az uniós finanszírozáshoz a tárca a saját forrásaival is hozzájárult. Az október végén lezáruló projekt teljes ideje alatt a fogvatartottak több mint egynegyedét, 5400 embert vonták be, 1900 érintett vehetett részt kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, 1300-an pedig piacképes szakmát tanulhattak. A kezdeményezés külön figyelmet szentelt a fiatalkorúaknak, az őket elhelyező bv-intézetkben pszichológusok és pedagógusok úgynevezett tanodasztenderd alapján segítették az előmenetelüket.

A zárókonferencia végén Tóth Judit, a Belügyminisztérium európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára megköszönte a programban részt vevők eddigi munkáját.

Király az áldozatsegítő központok kommunikációjáért felelős miniszteri megbízott

Tuzson Bence igazságügyi miniszter felkérésére október 15-től Király Nóra miniszteri megbízottként segíti az Igazságügyi Minisztérium és az áldozatsegítő központok munkáját. Király Nórának új megbízatásában legfőbb feladata az áldozatsegítő központok tevékenységének kommunikálása lesz – közölte az Igazságügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint kiemelt céljuk, hogy az áldozatsegítő rendszer nyújtotta segítséget és szakértelmet továbbíthassák a bajbajutottaknak. Azt írták, Király több civil szervezet alapítójaként, vezetőjeként komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik, évek óta foglalkozik áldozatsegítéssel. A fővárosi és megyei kormányhivatalokban elérhető áldozatsegítő szolgálatok mellett immár 13 nagyvárosban áldozatsegítő központok is működnek, amelyek a bűncselekmény következtében áldozattá vált bajbajutottakat segítik.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment