Vizsgálják, kell-e nyomozni óbudai eltartási szerződések és halálesetek miatt

Óbudai lakótelepElőkészítő eljárást indított a rendőrség annak érdekében, hogy kiderüljön: történt-e bűncselekmény, kell-e nyomozást elrendelni Óbudán, ahol lakótelepi lépcsőházakban kihelyezett szórólapok lakásmaffia tevékenységére figyelmeztetik a lakókat. Állítólag ugyanis több idős ember gyanús körülmények között elhunyt, miután eltartási szerződést kötött – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Azt írták, hogy a BRFK-ra egyetlen ilyen bejelentés érkezett; az idős ember halálának körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják, idegenkezűség gyanúja eddig nem merült fel.

A rendőrök meghallgatták az ügyben az óbudai lakosokat szórólapon figyelmeztető lakásszövetkezeti elnököt, a BRFK közlése szerint “a sajtónyilatkozatokkal ellentétben konkrét információt nem, csak feltételezéseket hozott a nyomozóhatóság tudtára”. Hozzátették: az előkészítő eljárásban ezt is ellenőrzik a nyomozók.

A közlemény arra is kitér, hogy a rendőrök a lakótelepen csaknem kétszáz embert hallgattak meg, de eltartási szerződéssel kapcsolatos gyanús halálesetről nem találtak adatot. Újra elővették a korábbi években természetes úton bekövetkezett halálesetek aktáit is, de egyelőre ezekben sem akadtak gyanús körülményekre – tették hozzá.

A rendőrség azt kéri, hogy ha bárkinek bűncselekményről vagy annak akár a leghalványabb gyanúját felvető konkrét esetről van tudomása, haladéktalanul tegyen bejelentést bármelyik rendőri szervnél, hívja a 112-őt, vagy – akár névtelensége megőrzése mellett – a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámát.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy előnytelen szerződés megkötése önmagában nem feltétlenül büntetőjogi kategória. A BRFK azt tanácsolja, hogy egy ilyen döntést csak jól átgondolva, hozzátartozókkal, barátokkal megbeszélve, lehetőleg saját ügyvéddel konzultálva, ingatlanszakértő véleményét kikérve hozzanak meg – írták.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment