A bíróság 11 év börtönbüntetésre ítélte a volt rendőrt

Jozef RehákaBűnösnek találta a Sykora-bandával való együttműködés és kenőpénz elfogadásának vádjában Jozef Reháka volt rendőrt, a rendőrségi lehallgatások egykori vezetőjét a Besztercebányai Speciális Büntetőbíróság (STS) egyesbírója.

A bíróság 11 év börtönbüntetésre, vagyonelkobzásra és a közhivatalnoki hivatás gyakorlásától való ötéves eltiltásra ítélte a vádlottat. Az ítélet nem jogerős. A Dodo néven ismert Rehákát bűnszervezet létrehozásának, szervezésének és támogatásának bűntette miatt ítélte el. A vád szerint információkat szállított a Sykora-bandának arról, hogy mit tud a rendőrségnek a bűnözői csoportról. Másik két esetben 16 ezer és 17 ezer euró kenőpénz elfogadásáról is szó volt. A gyanú szerint más volt rendőrtisztek, köztük Milan Lucansky volt országos rendőrfőkapitány is érintett volt az ügyben.

Az ítélethirdetéskor sem a vádlott, sem a védőügyvédje nem volt jelen a bíróságon. Az ítélet ellen 15 napon belül fellebbezhetnek. A tárgyalást igazságtalannak nevezték, az ügyészségi vádat pedig az együttműködő vádlottak tanúvallomásán alapuló koholt vádaknak tartják. A Speciális Ügyészi Hivatal (USP) ügyésze nem fellebbez az ítélet ellen.

„Az ítélet lényegében megismételte azt, amit a záróbeszédben javasoltunk, ezért elfogadom a döntést. A döntés, bár nem jogerős, megerősíti, hogy nem igaz az, amit beszélnek, azaz hogy befolyásolják a tanúkat, manipulálják a vallomásokat, és célzottan folytatják le a büntetőeljárásokat” – jelentette ki az ítélethirdetés után a főügyészség ügyésze.

Rehákát 2020 december elején, a Júdás rendőrségi akció keretében vették őrizetbe. A több mint egy évig tartó tárgyalás során több volt állami tisztségviselőt is beidéztek tanúként, például Ľudovít Makót, a pénzügyőrség bűnügyi osztályának korábbi vezetőjét, Bernard S.-t, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség volt vezetőjét és Boris Benát, a SIS volt helyettes vezetőjét. A rendőrségi lehallgatások volt vezetője ellen vallott például Martin Bihári, a Sýkora-banda elítélt tagja — számolt be a szlovák köztársaság hírügynöksége, a TASR.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment