A biztosítók díjbevétele tavaly 3,5 százalékkal nőtt

gépjárműbiztosítás, CASCOMagyarország azon kevés fejlett piacok egyike volt 2020-ban, ahol a biztosítási ágazat növekedett, a díjbevétel 3,5 százalékkal emelkedett – olvasható az Allianz biztosító legfrissebb globális jelentésében.

Kiemelték: az országban mindkét üzletág hozzájárult a növekedéshez, az életbiztosítási bevételek 2,4 százalékkal, míg a vagyon- és balesetbiztosítási bevételek 4,4 százalékkal gyarapodtak. A biztosítási szektor díjbevétele világszinten 2020-ban 2,1 százalékkal, 80 milliárd euróval 3730 milliárd euróra zsugorodott – ismertették. A vagyonbiztosításoknál kismértékű, 1,1 százalékos bővülés volt tapasztalható, míg az életbiztosítási üzletág 4,1 százalékos visszaesést mutatott – tették hozzá.

Tavaly világszerte Kelet-Európa produkálta a legmagasabb, 3,5 százalékos díjbevételnövekedést, amely javarészt Törökországnak tudható be – derül ki a jelentésből. Az előrejelzés szerint 2021-ben erőteljes növekedés várható a biztosítási szektorban. A díjbevétel világszinten összességében 5,1 százalékkal növekedhet, amelyen belül az Egyesült Államokban 5,3 százalékkal, Kínában 13,4 százalékkal.

Magyarországon 2021-ben a növekedés – a jelentés alapján – némileg lassulhat, 2,8 százalékra, amelyen belül az életbiztosítási szegmens két százalékkal, a vagyon- és balesetbiztosítási terület pedig 3,5 százalékkal nőhet. A következő tíz évben világszinten akár öt százalék feletti átlagos növekedés is elképzelhetőnek tűnik – olvasható az összefoglalóban. Ebben arra is kitérnek, hogy Kelet-Európában a következő tíz év átlagos növekedési üteme az előrejelzések szerint 6,7 százalékos lesz.

A hosszú távú növekedés Magyarországon elmaradhat a régiós átlagtól (4,1 százalékos átlagos éves ütem mellett), mivel Magyarország a térség fejlettebb piacai közé tartozik – jegyezték meg. A magyarok átlagosan 336 eurót költenek biztosításra, és a GDP-arányos díjbevételek 2,6 százalékra rúgnak, míg a régiós átlagok 141 euró és 1,7 százalék körül alakulnak tavalyi adatok szerint – részletezték.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment