Megerősítették a bécsi reptér biztonsági rendszerét

A bécsi repülőtér - Vienna Internetional AirportVénaszkennerrel és további biztonsági frissítésekkel emelték a repülőtér védelmét.

Korszerűsítették a bécsi repülőtér biztonsági rendszerét. Ennek keretében új felügyeleti rendszert kapott a biztonsági zónákat kezelő irányítóközpont. Ez a központ több mint negyven épület 1800-nál is több hozzáférési pontját (például ajtókat vagy zárakat) és összesen 2700 kamerát, valamint 1300 beléptetőpontot menedzsel. De itt naplózzák például azt is, ha őrizetlenül hagynak egy poggyászt, majd elindítják a megfelelő eljárást.

Speciális biztonsági megoldások

A most kiépített speciális megoldások közé tartozik, hogy a reptér hármas terminálján az utazóközönségnek úgy tűnhet, mintha az ajtók varázsütésre nyílnának, és vezetnék őket egyenesen a járatukhoz. Ezt egy, a járatok menetrendjével, a repülési tervekkel és a beszállókapuk kiosztásával összehangolt ajtóvezérlő rendszer teszi lehetővé, ami képes gyorsan reagálni a változtatásokra is.

A repülőterek utasoktól elzárt, fokozottan védett területeit szigorú videós felügyeleti rendszerekkel, valamint kétfaktoros hitelesítéssel ellenőrzik: a dolgozói igazolvány mellett biometrikus azonosítást alkalmaznak. Ehhez a Siemens SiPalm tenyérvéna-szkennerét használják, ez a módszer ugyanis jóval kisebb hibaszázalékkal működik, mint az ujjlenyomat-azonosítás, és kényelmesebb, mint a hasonlóan megbízható íriszszkenner.

Magasabb tűzvédelem

A projekt során a felügyeleti rendszert szorosabban összekapcsolták a tűzjelző központokkal is. Jelzésük esetén a repülőtér érintett területén azonnal aktiválódnak a kamerák, hogy a biztonsági központból megtehessék a szükséges lépéseket, például szükség esetén ki tudják nyitni a vészkijáratokat, még akkor is, ha egyes elektronikai rendszerek meghibásodtak.

A bécsi reptéren úgy végezték el a biztonsági rendszerek frissítését, hogy az nem befolyásolta a havonta hárommillió utast fogadó légikikötő zavartalan működését.

Repülőtereken világszerte

A Siemens már több mint húsz éve a bécsi repülőtér projektpartnere. A vállalat megoldásai nemzetközi szinten is számos reptér mindennapi működését teszik lehetővé. A Siemens biztonságtechnikai megoldásait használják például olyan reptereken, mint a zürichi, a cataniai vagy a New York-i LaGuardia.

Új utasbiztonsági eszközök a debreceni repülőtéren

Papp László polgármester (j) és Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője az új utasbiztonsági eszközök telepítéséről, valamint a Wizz Air légitársaság Debrecenből Hurghadába és Rómába induló új járatairól tartott sajtótájékoztatón a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren 2023. október 25-én. MTI/Czeglédi ZsoltA debreceni repülőtéren a legújabb fejlesztés eredményeként két új, úgynevezett kétnézetű kézipoggyász ellenőrző röntgenberendezést helyeztek üzembe, amely 30 százalékkal növeli az áteresztő képességet az ellenőrző pontokon. A feladott poggyászok ellenőrzését is hasonlóan korszerű berendezés végzi a jövőben, amely ötven százalékos kapacitásbővítést eredményez ezen a területen. A polgármester elmondta azt is: az utasterminál bővítésére kiírt közbeszerzés kedden megjelent az EU-értesítőben. A beruházásban beépítik a jelenlegi utasterminál átriumait, ennek eredményekén további két, a mostanihoz hasonló kézipoggyász-átvilágító sort helyeznek üzembe. A távlati célok között új terminálépület, új kifutópálya és gurulóutak megépítése szerepelnek. Király Tamás a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője azt mondta, a poggyászátvizsgáló berendezések nettó 365 millió forintba kerültek. 2023-ban mintegy 300 ezres volt utasforgalom, ami csaknem ötven százalékos bővülést jelent a tavalyi évhez képest.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment