A munkavédelem jelentősége az iparban (x)

Használt Ganner CNC megmunkáló központ a Surplex-től A mai gyárakban kiemelt fontossághoz jut a munkavédelem kérdésköre, a nagyobb vállalatoknál külön szakember vagy önálló szervezet foglalkozik a témával, azonban a kisebb vállalkozásoknak is figyelniük kell rá. A munkavédelem fogalomkörébe az egészséges munkakörülmények biztosítása, a balesetek megelőzése, ezek tárgyi és személyi feltételeinek megteremtése tartozik. A tárgyi tényezőket olyan munkamódszerek, technológiák és eszközök alkalmazása jelenti, amelyek a balesetveszélyt a lehető legkisebb mértékre csökkentik.

A technikai változásoknak köszönhetően egyre újabb lehetőségek nyílnak a balesetek megelőzésére, azonban az újabb technológiák erősebb vagy bonyolultabb gépeket is eredményeznek, ezzel akár újabb baleseti veszélyek létrejöttéhez is vezethetnek. A munkahelyen leggyakrabban előforduló fizikai veszélyforrások: az áramütés veszélye, a nem megfelelő megvilágítás, zaj és rezgés, a poros levegő, a tárgyak hőmérséklete, mozgása és a szerkezetek stabilitásának megbomlása. Az ártalmak megelőzéséhez korszerű berendezésekre és az előírások betartására van szükség.

A munkahelyi balesetek megelőzéséhez fontos, hogy a munkavédelmi szabályoknak megfelelő gépeket használjunk. Az előírásokhoz igazodó gépet újonnan és használtan is beszerezhetjük. Ma már az interneten is találunk jó minőségű használt szerszámgépeket, például használt gépek és szerszámok vásárlása a Surplex oldalán vagy más hasonló honlapon is lehetséges.

Mire érdemes odafigyelni a szerszámgépek vásárlása során?

A fa- és fémipar számos veszélyes, nagy teljesítményű gépet használ. A berendezések kiválasztásánál fontos, hogy megbízhatóan működjenek és a lehető legkisebbre csökkentsék a munkahelyi ártalmak kockázatát.

A megfelelő berendezés kiválasztásánál több tényezőt kell figyelembe vennünk:

 1. Várható élettartam.

 2. Megbízhatóság, terhelhetőség.

 3. Alapfelszereltség, műszaki jellemzők, bővítési lehetőségek.

 4. A munkavédelmi szabályok betartása.

 5. Bekerülési költségek.

 6. Üzemeltetési költségek.

 7. Kezelhetőség.

 8. Garancia, szervizlehetőségek, alkatrész-ellátás.

Használt SAFOP eszterga-marógép a Surplex-tőlAz új és a használt szerszámgépek előnyei és hátrányai

A fenti szempontok alapján mind az új, mind a használt gép vásárlásának vannak előnyei és hátrányai:

 1. A döntés egyik fontos kritériuma az ár. A használt gép természetesen mindig olcsóbb, egy új berendezés hosszabb idő után térül meg. Egy használt eszköz beszerzése alacsonyabb költségvetés mellett is megoldható.

 1. Használt gép esetében azonban magasabb szervizköltséggel kell számolnunk. Ha a használt eszköz éves amortizációja és az éves javítási költsége együttesen alacsonyabb, mint az új eszköz éves amortizációja, megéri használtat venni.

 1. Az új berendezések fogyasztása – hasonló teljesítmény mellett – általában kedvezőbb, mint a régieké. Itt is úgy kell számolnunk, mint a javítási költségnél: ha az amortizáció + üzemanyagköltség értéke alacsonyabb a régi eszköz esetében, mint az újnál, érdemes a használtat venni.

 1. Az új gépek modernebbek, azonban felmerül a kérdés, hogy szükség van-e az összes általuk kínált funkcióra. Pontosan határozzuk meg, mire fogjuk használni a berendezést és ehhez milyen műszaki paraméterek szükségesek. Előfordulhat, hogy egy használt gép is alkalmas a feladatra és a biztonsági előírásoknak is megfelel.

 1. Fontos tisztázni, hogy mennyire felkészültek a dolgozók az újabb berendezések használatára. Szükség esetén oktatást kell tartani a gép kezeléséről és a szükséges munkavédelmi előírásokról.

Mikor jó megoldás egy használt gép beszerzése?

A megfelelő berendezés kiválasztása, akár új, akár használt szerszámgépről van szó, nagy körültekintést igénylő feladat. Fel kell mérni a gép teljesítményét, állapotát és gondoskodni kell arról is, hogy a későbbiekben megfelelő szerviz is rendelkezésre álljon.

Ha minőségi, de olcsó terméket szeretnénk, amely a hatályos munkavédelmi előírásoknak is megfelel, a vezető gyártók néhány éves használt gépei hasonlóan jók, mint az újak. A használt berendezések ár-érték arányát tapasztalt szakértők által végzett értékbecslés biztosítja, áruk azok állapotát és a piaci realitásokat tükrözi.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment