Augusztus 20.: speciális mentési tervek és fokozott védelmi felügyelet

tuzijatek budapest

 

Fokozottan felügyeli az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényeket a katasztrófavédelem.

Száz tűzoltó biztosítja a tűzijátékot Budapesten, és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon készenlétben lévők létszámát is megemelik – közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a távirati irodával.

A Gellért-hegyen a Szabadság-szobortól és a Citadella sétányról, a Szabadság hídról, a Lánchídról és két dunai pontonról fellőtt több mint hatezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen száz tűzoltó biztosítja huszonhárom technikai eszközzel.

A rakpartokon tizenkilenc tűzoltógépjármű, a Dunán pedig három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben, illetve a budapesti laktanyákban is a szokásosnál többen teljesítenek szolgálatot.

A katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárták, megvizsgálták a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A katasztrófavédelem útmutatásai alapján a szervezők menekülési útvonalakat alakítottak ki, így baj esetén a tűzijáték több százezres közönsége a lehető leggyorsabban tudja elhagyni a rakpartokat. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és ha szükségessé válik, a kiürítés rendjéről.

Paulovics Gábor, Országos Meteorológiai Szolgálat, tűzijáték, szélmérő

Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolítása érdekében a Honvédelmi Minisztérium operatív törzset működtet, amely az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködve folyamatosan figyeli és értékeli az időjárás alakulását.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, figyelje az érvényben lévő meteorológiai riasztásokat, a rendezvényen pedig tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Speciális mentési tervekkel készülnek a biztonságért felelős szervek

Speciális tervekkel és mentési egységekkel készülnek az augusztus 20-ai állami ünnep központi programjainak biztonságos lebonyolításáért felelős szervek.

Kun Szabó István, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: az állami ünnep központi programjai – amelyeket a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal szervez – augusztus 20-án a Parlament előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. A központi programsorozat pedig szokás szerint az esti tűzijátékkal zárul.

Idén a budai fonódó villamos építési munkálatai miatt a kilövési helyszíneken változtatni kellett. Az egyik kilövési pont a Gellért-hegyen lesz, s szintén újdonság, hogy idén a Dunáról katonai pontokról lövik majd fel a pirotechnikai eszközöket. Kun Szabó szerint a legjobb látvány a Lánchíd, az Erzsébet és Szabadság híd vonalában lesz majd.

A helyettes államtitkár szerint a legfontosabb a programokon résztvevők biztonsága. Az ezért felelős operatív törzs – amelyben többek között az OKF, az ORFK, a mentőszolgálat és a meteorológiai szolgálat is képviselteti magát – augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdi, majd az este 9 órakor kezdődő tűzijáték utáni mentesítési munkálatok befejeztével zárja munkáját. Az operatív törzs fél óránként elemzi az időjárási helyzetet, jelentéseket. A nap folyamán az operatív törzs vezetője, Kun Szabó bármikor dönthet az egyes programok kezdési időpontjainak módosításáról.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta: az OKF számára a tűzijáték biztosítása nem új feladat, és mivel a korábbi években is volt már kilövési helyszín a Gellért-hegy, ebben is van tapasztalatuk. A hegyen az esetlegesen visszahulló tűzijáték-maradványok okozhatnak problémát. Ezért itt a tűzoltók már augusztus 20-án délelőtt locsolni fognak, s a tűzijáték idején is készenlétben lesznek a helyszínen.

Az OKF biztosítási terve szerint összesen száz ember, tizenkilenc gépjárművel, a Dunán három mentőhajóval és egy tűzoltóhajóval gondoskodik a központi programsorozat biztonságáról.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója elmondta: részletes mentési tervben rögzítették, hogy aznap melyik időszakban, hol és milyen egységek látják el a fővárosi programok egészségügyi biztosítását. E szerint harmincnégy plusz mentőegységet állítanak szolgálatba: huszonhat kint lesz a különböző helyszíneken, nyolc mentőegység pedig a közeli mentőállomásokon lesz tartalékban.

A mentőszolgálat tömeges baleseti egységekkel is készül. A felszereléshez tartozik egy percek alatt bárhol felállítható tömeges baleseti sátor, amely szükség esetén ellátóhelyként működhet. Győrfi elmondta, hogy nem csak a helyszíneken lesznek készenlétben, augusztus 20-án a mentőszolgálatnál egy külön mentési-irányítási központ is működni fog. A kommunikációs igazgató az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondta: az ünnepi rendezvényeken jellemzően, rosszullétek, ájulások, leesések miatt szokták a mentők segítségét kérni.

Szabóné Csontos Stefánia, az ORFK kommunikációs szolgálatának vezetője felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség honlapján folyamatosan tájékoztatnak majd az esetleges forgalomkorlátozásokról, lezárásokról. A rendőr ezredes arról is tájékoztatott, hogy kedd reggelig országszerte 148 bejelentés érkezett augusztus 20-ai rendezvény megtartásáról. Ezek között a központi állami programok mellett vannak önkormányzati, kulturális események, és a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények is. Az ORFK képviselője hangsúlyozta: ha bárki megzavarja a rendezvényeket, azzal szemben gyorsan és határozottan lép fel a rendőrség.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment