A hősök közöttünk járnak

tűzszerész, rendőrautóIdén eddig 57 rendőr részesült vezetői elismerésben emberélet megmentése során nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége miatt. 2023-ban már több mint ezer robbanótesttel kapcsolatos bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 260 eset igényelt azonnali intézkedést.

Varga Balázs rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa elmondta, hogy a Kopaszi-gátnál lévő vízirendészeti rendőrőrsnél tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendőrök – esküjükhöz híven – akár az életük feláldozásával is mentenek életet.

„A kiképzés során nagyon sok komoly feladatra kiképzik a rendőröket, de a bátorságot és önfeláldozást nem lehet tanítani” – fogalmazott, és külön köszönetet mondott az életmentőknek.

Az alezredes elmondta, hogy a dicséretben részesült rendőrök egyike egy fiatal lány öngyilkossági kísérletét akadályozta meg Budapesten. Mások Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az örvénylő Sajónál hárítottak el öngyilkossági kísérletet. Július 16-án pedig a Dunában bizonytalanul úszó férfira lettek figyelmesek a vízirendészet munkatársai, a férfi hamarosan elmerült, az egyik rendőr a hajóból kiugorva felszínre hozta, majd beemelték a hajóba – idézte fel az esetet Varga.

Hangsúlyozta, hogy a vizek, strandok biztonságára nagy figyelmet fordít a rendőrség. Mindezek ellenére augusztus elsejéig 81-en fulladtak vízbe, ami növekedést mutat, tavaly ez a szám 62 volt – ismertette az alezredes. Közlése szerint három vízirendészeti rendőrkapitányság van Magyarországon: a tiszai vízirendészek 134 mentésből nyolc esetben mentettek ki embereket közvetlen életveszélyből, a Dunánál 114 mentésből 24 volt ilyen, a Balatonon pedig 114 esetből 233 embert tudtak kimenteni.

„Ez azt mutatja, hogy a mentés, illetve a rendőrök felkészültsége nagyon magas szintű. Munkatársaink a nap 24 órájában figyelik a vizet” – mondta Varga. Megjegyezte, a vízirendőrök ellenőrzik a hajók állapotát, a hajózási vállalkozásokat is. „Sokrétű tudásra és nagy tapasztalatra van szükségük” – fogalmazott.

„Tudomásul kell venni, hogy a fürödni tilos táblával jelölt helyeken nem szabad fürdeni”, e szabálysértés 5 ezertől 150 ezer forintos bírsággal sújtható – emelte ki az alezredes. Figyelmeztetett: a szabad vizek veszélyesek a hőfokuk, a sodrásuk, a kiszámíthatatlanságuk miatt, a felszín alatti tárgyakat nem lehet látni, ismeretlen vízbe beugrani nagyon veszélyes. Hozzátette, hogy a kijelölt strandokon is óvatosan kell fürdeni, különösen a bányatavaknál, ahol izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat a markáns hőmérséklet-változás.

Az alezredes kitért arra is, hogy „a tolvajok nyáron sem pihennek, a strandok jó vadászterületek a számukra, de odafigyeléssel megelőzhető a baj”, érdemes használni az értékmegőrzőt és vigyázni a holmikra. Az ilyen esetek száma évről évre csökken a rendőrségi propaganda, illetve a fürdőhelyeken elhelyezett biztonsági kamerák hatására – fűzte hozzá. Nemrég egy budapesti strandon kamerák segítségével röviddel az eset után sikerült azonosítani az elkövetőt – említett példát.

A megelőzés a legfontosabb, de ha mégis megtörténik a baj, lehet jelenteni személyesen a rendőrségen vagy a police.hu rendőrségi honlapon, illetve a 112-es segélyhívó számon – közölte Varga .

Idén már több mint ezer alkalommal riasztották a tűzszerészeket

Idén több mint ezer robbanótesttel kapcsolatos bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 260 eset igényelt azonnali intézkedést – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede. Mint írták, összesen több mint 2200 darab, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és 60 kilogramm gyalogsági lőszert kezeltek az alakulat tűzszerészei, amelyek össztömege meghaladta a 7,5 tonnát.A legtöbb bejelentés Fejér megyéből érkezett: közel 200 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz, ebből 42 eset igényelt azonnali intézkedést.

Csak július hónapban több mint 110 helyszínen dolgoztak a tűzszerészek, ebből 33 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében soron kívüli intézkedésre. Az előkerült közel 790 kilogramm súlyú, több mint 200 darab robbanóeszközt és 2,5 kilogramm gyalogsági lőszert több mint 90 kiló robbanóanyag segítségével semmisítették meg a katonák.

Júliusban Liptódon egy füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották a tűzszerészeket. A robbanóeszközre egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak a lakók, akik az épület hátsó kertjébe vitték a tárgyat, majd bejelentést tettek a rendőrségre. A feltételezett robbanótest időközben füstölni kezdett, ezért azt homokkal lefedték. A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 122 milliméteres szovjet ködgránát került elő, gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban.

Ugyancsak júliusban egy rendkívül ritka, 148 éves gránát került elő egy régészeti feltárás során Tatabányán. A tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 centiméteres rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt.

Gárdonyban le kellett zárni az Üdülő utcai kempinget, mert egy fürdőző második világháborús robbanóeszközt vitt ki a kemping területére a Velencei-tóból. A tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban, így azt elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Budapesten a Columbus utcában, egy társasház kertjében egy német 7,92 milliméteres Mauser lőszert és két biztosított állapotú szovjet F-1-es kézigránátot találtak a lakók, az eszközöket a katonák a központi gyűjtőhelyre szállították.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment