BM: a nemzetbiztonsági szolgálatok szabályosan, hibátlanul végzik a tevékenységüket

parlament-nemzetbiztonsagi-bizottsagA Belügyminisztérium (BM) szerint Magyarországon mind a nemzetbiztonsági szolgálatok, mind az erre a törvény által feljogosított szervek a magyar törvények és jogszabályok betartásával hibátlanul végzik a tevékenységüket.

A szaktárca ezt azok után közölte az MTI-vel, hogy a 444.hu szerdán arról írt, tavaly decemberben egy újságírót zsarolással akartak “titkos együttműködésre” rávenni az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai.

A BM hangsúlyozta: nincs olyan titkosszolgálati tevékenység, amelyet a jogszabályok megkerülésével végeznek.

Kifejtették: általánosságban a nemzetközi tapasztalat szerint a külföldi titkosszolgálatok azokat keresik meg, hogy kémkedjenek, szándékosan, vagy gondatlanságból információt adjanak külföldieknek, akik a legjobb információbázissal rendelkeznek. Ilyenek a tudományos tevékenységet végzők közül a kutatók, újságírók, politikusok, társadalmi szervezetek vezetői.

Kiemelték: Magyarországon található ilyen törekvés ezek felderítésére, megelőzésére, felszámolására, a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok ennek szellemében tevékenykednek, védik Magyarországot a hírszerző és befolyásolási törekvések elől. Jelezték, hogy jelenleg több büntetőeljárás is folyamatban van kémkedés miatt.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke korábban közölte: a bizottság az AH és a BM képviselőitől is válaszokat vár a sajtóhírekben megjelent újságírói beszervezési kísérletről. Erre reagálva a BM azt írta, a parlamenti ellenőrzés gyakorlásához mindenben támogatja a bizottságot.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment